«UT MED DILMA»: En kvinne krever at president Dilma Rousseff stilles for riksrett under en demonstrasjon på Copacabana i Rio de Janeiro i desember. Rousseff vant presidentvalget i fjor høst, men har hatt store vanskeligheter siden. Flere store korrupsjonsskandaler og hardt press på regjeringen gjør det vanskeligere å få den haltende økonomien på beina igjen. FOTO: SILVIA IZQUIERDO/NTB SCANPIX

Skandalene truer Brasils økonomi

Økonomiske nedgangstider, korrupsjonsskandaler og trusler om riksrett har preget Brasil det siste året.

Etter lang tids økonomisk trøbbel, forsøkte en presset president Dilma Rousseff å skape håp om bedre tider ved å innsette ny finansminister i Brasil. Men heller ikke Nelson Barbosa, som kom fra jobben som planleggingsminister, turte å bruke særlig store ord om framtida.

– Jeg tror situasjonen begynner å bli bedre, sa Nelson Barbosa i en telefonkonferanse tirsdag, hans andre dag i en vanskelig jobb.

For etter flere års høy økonomisk vekst under tidligere president Inacio Lula Da Silva, har Brasils økonomi nesten stagnert.

Mistet jobber

Minst én million jobber har gått tapt det siste året, og den gryende optimismen som preget landet for få år siden er for lengst byttet ut med dyp frustrasjon. I årets tredje kvartal krympet økonomien med 1,7 prosent. Den brasilianske valutaen er sterkt svekket, og høy inflasjon rammer særlig de fattigste husholdningene. På toppen av det hele kommer Brasils største korrupsjonsskandale noensinne. Nylig åpnet Brasils nasjonalforsamling for at president Dilma Rousseff kan stilles for riksrett. Det har vært et krav i mange av demonstrasjonstogene som har preget Brasils gater de siste par årene.

Rousseff satt tidligere som styreleder i det korrupsjonsrammede statlige oljeselskapet Petrobras, men har hele tida sagt hun ikke visste om den grove korrupsjonen som fant sted.

Høyt press

Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Oslo tror ikke det er usannsynlig at Rousseff blir stilt for riksrett. At hun blir felt, tror han derimot ikke. For selv om korrupsjonsskandalen er stygg, er ikke Rousseff anklaget for å ha vært involvert i de mest alvorlige overtrampene. Verre er det at regjeringen ikke får ro til å jobbe for en bedret økonomi, sier Marsteintredet.

– Rousseffs regjeringsperiode er nesten helt ødelagt. Skandalene lammer veldig, og hun får ikke tatt hånd om økonomien, fortsetter han.

Rousseff vant presidentvalget i fjor høst og har snaue fire år igjen som president. Marsteintredet påpeker at opprullingen av korrupsjonsskandalene viser at Brasil har relativt uavhengig rettsapparat og at det er positivt. En rekke politikere høyt oppe har blitt sendt i fengsel som følge av korrupsjonsskandalene.

Til sommeren skal Brasil arrangere OL, og håpet er at turisme og byggevirksomhet vil hjelpe den brasilianske økonomien på rett kjøl. Det er neppe nok, sier Torkjell Leira, forfatter av boka «Brasil: kjempen våkner». Han gir korrupsjonsskandalene størstedelen av skylda for de økonomiske problemene.

– Det har vært katastrofalt for økonomien. Et OL kan hjelpe litt på, men det gir ingen langsiktige løsninger, sier Leira.

Han påpeker at Brasils økonomiske problemer også henger tett sammen med lave råvarepriser, som stupte etter finanskrisen i 2009. I tillegg har de sosiale programmene som ga ekstra kjøpekraft til Brasils nye lavere middelklasse flatet ut.