Verden

– Skam for Norge

– Ofre for atomvåpenødeleggelser skammer seg over Norges fravær ved historisk forbud mot atomvåpen, sier Erling Borgen.

Filmskaper og journalist Erling Borgen fulgte forhandlingene i FN da det historiske forbudet mot atomvåpen gikk gjennom fredag ettermiddag. Mer enn 120 land sluttet seg til avtalen.

– Det er en skam at Norge ikke er med på dette, sier Borgen, som sitter i styret til Nei til atomvåpen.

– Ofre reagerer

Han sier at ofre for atomvåpenødeleggelser som han har snakket med under de pågående forhandlingene, reagerer på Norges fravær:

– Kjente aktivister, som Setsuko Thurlow, som overlevde Hiroshima-bomben, og Abacca Anjain-Madison fra Marshalløyene som har blitt rammet av prøvesprengninger, fordømmer Norge. De kaller det norske fraværet en skam og mener landet som deler ut Nobels fredspris må snu, sier Borgen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Historisk

– Dette er et verktøy FN har arbeidet for å få i 71 år. De ni atomvåpenstatene har kjempet med nebb å klør for å unngå dette, nettopp fordi det vil ha en sterk politisk effekt umiddelbart, sier Frode Ersfjord, daglig leder i Nei til atomvåpen.

Vedtaket forbyr enhver overføring eller bruk av atomvåpen eller kjernefysiske, eksplosive innretninger, samt trussel om å bruke slike våpen.

Det vil bli åpnet for signering fra 20. september. Da må Norge undertegne, mener Borgen, som mener forbudet bør bli en sak i valgkampen.

– Norge må ta til vettet, sier han.

Denne uka varslet Nord-Korea at de har gjennomført en prøveoppskytning av en interkontinental ballistisk rakett.

– Vil forbudet ha noen effekt?

– Vi lever i en skummel politisk tid, der mange land rasler med atomvåpen. Atomvåpenmaktene har fått snakke i 20 år. Nå kommer det endelig et forbud, som faktisk stigmatiserer dem som bruker masseødeleggelsesvåpen, sier Borgen.

Les også: Verdens atomvåpen 70 år etter

– NATO ikke hindring

Borgen sammenligner det historiske vedtaket med tidligere våpenforbud, som forbudet mot kjemiske våpen, klasebomber og landminer.

Utenriksminister Børge Brende (H) og regjeringen har ikke deltatt i forhandlingene fordi de mener forbudet bryter med Norges forpliktelser i NATO.

– Brende står på siden av historien når Norge er fraværende fra dette vedtaket. Avtalen legger til rette for gjensidig og balansert nedrustning. Det er ikke noen motsetning mellom å være medlem av NATO og å forby masseødeleggelsesvåpen, sier Borgen.

– Tror du Trump får forbudet med seg?

– Jeg tror ikke kanskje det er der man skal begynne, med å overtale Donald Trump. Hver morgen har vi møtt representanter for over 100 land som skal hjem til sine land og overbevise om forbudet, sier Borgen.

Les også: De laget atomvåpen – fikk kreft

Mer fra Dagsavisen