Dårlige minner: Det ble plyndret og ødelagt for millioner av pund i engelske storbyer i fjor. Ekspressbehandlingen av lovbrytere skal også brukes under OL i London denne sommeren. FOTO: Andrew Yates, NTB Scanpix

Skal straffes i en fei

Under opptøyene i England i fjor ble folk stilt for retten på løpende bånd. Nå skal hurtigrettergangen kopieres under OL i London.

Folk som begår kriminalitet i tilknytning til OL skal stilles for en rett innen 24 timer, har påtalemyndigheten i England bestemt. Det er ekspressbehandlingen av lovbrudd etter opptøyene i England i fjor som nå skal tas i verk igjen i OL i sommer, om det blir nødvendig. Systemet var effektivt, men hastebehandlingen ble kritisert fra flere hold i fjor, fordi mange, blant andre flere advokater og politikere, var bekymret for at det gikk ut over rettssikkerheten.

 

3.000 for retten

Kriminelle handlinger blir betegnet som «OL-forbrytelser» dersom de kan sies å ha en forbindelse med OL-arrangementene. Tyverier, ran, gatebråk og tagging er blant forbrytelsene som vil gå gjennom en slik hasteprosess, der de ulike rettsinstansene i London vil operere med utvidede tider.

Sjefanklager Alison Saunders sier det er viktig å få en rask rettergang fordi mange mennesker som kommer til London under OL ikke bor i byen til vanlig, og det derfor er viktig at man handler raskt.

- Folk som gjør lovbrudd en onsdag vil være i retten torsdag. Vi lærer av erfaringene fra sommeropptøyene, sier Saunders til avisen The Times.

Under opptøyene i engelske storbyer i august i fjor, var det mange som ble sluset gjennom og dømt etter få dager i stedet for uker, og noen rettsinstanser jobbet natten gjennom for å få unna sakene. Minst 3.000 personer er blitt brakt for retten i forbindelse med opptøyene i fjor i byer som London, Birmingham og Manchester.

Alison Saunders påpekte tidligere i år at prosessen med raske rettsprosesser førte til at man fikk et mer korrekt bilde av hva som hadde skjedd, og at faren for bevisforspillelse ble redusert.

- Det interessante med å få folk i retten så fort som mulig, var at hendelsene fortsatt var friskt i minne hos folk, og med bevisene førte det til at mange innrømmet skyld, sa Saunders til The Guardian.

Hun sier det er umulig å si om kriminaliteten vil øke eller bli redusert under OL. Politiet har forberedt seg på mer å gjøre, men det kan også være at en positiv atmosfære og oppmerksomhet rundt arrangementet reduserer antall lovbrudd.

 

MI5 i beredskap

Også beredskapen for langt mer alvorlige hendelser er på topp foran gigantarrangementet. Sikkerhetstjenesten MI5 har alle sine 3.800 ansatte - som nå er det dobbelte av hva den hadde før terrorangrepet i USA 11. september 2001 - på jobb under OL, opplyser lederen for MI5, Jonathan Evans.

-Lekene er et attraktivt mål for våre fiender og vil være i sentrum for verdens oppmerksomhet i en måned. Det er ingen tvil om at noen terrornettverk har vurdert om de skal arrangere et angrep. Men OL er ikke noe lett mål, og det faktum at vi har avverget en rekke angrepsplaner her og i utlandet de siste årene viser at Storbritannia generelt ikke er et lett terrormål, sa Evans til The Independent denne uka.

asne.gullikstad@dagsavisen.no