USA vil trappe opp kontrollen ved ankomst, men det viktigste er å få ebola under kontroll i Afrika, sier Thomas Frieden, leder for det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention. FOTO: NTB SCANPIX

Skal sile ut ebolasyke ved ankomst

EBOLA: Frykten for ebolaspredning gjør at vestlige land vil trappe opp kontrollen med hvem som kommer inn i landet. Flypassasjerer fra risikoområder skal screenes når de ankommer USA.

USA har allerede varslet at personer fra høyrisikoområder vil bli undersøkt med screening når de kommer til flyplasser i USA. Nå vurderes dette også som et tiltak i Storbritannia for å hindre at ebolasmittede kommer til landet.

Screening og utspørring av passasjerer er et av flere tiltak som trolig iverksettes i løpet av få dager i USA, ifølge amerikanske helsemyndigheter. En screening kan fange opp personer som har feber, som er et av tegnene på blant annet ebolasmitte. Dette tiltaket er noe blant annet representanter for amerikansk flypersonale har bedt om.

 

Les også: - Flere helsearbeidere i Vesten vil bli smittet av ebola

 

- Må regne med flere

Så langt har USA bare diagnostisert ett tilfelle av ebola - en person som nettopp kom med fly fra det hardest rammede landet, Liberia. Men presset øker både i USA og europeiske land om å innføre forebyggende tiltak mot spredning av det dødelige viruset. I Spania er mange redde etter at en sykepleier ble smittet etter kontakt med ebolapasienter. I går ble det kjent at en internasjonal helsearbeider som jobber for FN-styrken UNMIL i Liberia, er smittet av ebola.

Nå mener også aktører i Storbritannia at britene også bør vurdere strengere tiltak ved ankomst til landet. Britiske helsemyndigheter har sagt at det ikke er planer om dette, men statssekretær Norman Baker i det britiske innenriksdepartementet sier det vil bli vurdert.

- Vi må undersøke om de eksisterende kontrollmekanismer er adekvate, sier han til avisen The Independent.

I går ble ebolafaren diskutert i krisekomiteen Cobra, som ledes av statsminister David Cameron.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sa tirsdag at det er uunngåelig at flere tilfeller av ebolasmitte vil dukke opp i Europa, men man er godt forberedt, og sykdommen kan kontrolleres.

- Tilfeller der folk er smittet i andre land, og tilfeller som ligner det vi har sett i Spania, vil høyst sannsynlig dukke opp igjen, sa WHOs europeiske direktør Zsuzsanna Jakab.

I Spania er fortsatt sykepleierens ektemann innlagt på sykehus til nærmere kontroll. Også en bekjent av sykepleieren ble innlagt i går med mistanke. Men så langt er det bare den 40 år gamle sykepleieren som har fått påvist ebolaviruset. To andre personer som man trodde kunne ha ebola, har fått det avkreftet. Hele 50 personer er nå under observasjon i Spania. Mange blant sykehuspersonalet ved sykehuset der den smittede jobbet, sier de er redde for smitte.

Professor Peter Piot, mannen som var med på å oppdage ebolaviruset i Kongo i 1976, er nå rådgiver for WHO. Han tror ikke det er fare for epidemi i Vesten, men mener det er sannsynlig at flere helsearbeidere på intensivavdelinger i vestlige land vil bli smittet.

- Å involvere seg med ebolasyke er svært risikabelt. Selv den minste feil kan være fatal, sa Piot under en pressekonferanse i går.

Han understreker at viruset kun er farlig for andre når en person har fått symptomer.

- Jeg ville ikke ha noe problem med å sitte ved siden av en person med viruset i seg på T-banen, så lenge personen ikke er blitt syk, sier Peter Piot.

 

Les også: Tror ebolainnsatsen kommer til å øke

 

Må få kontroll

Men tiltakene for beskyttelse mot innførsel til Europa og USA vil bare være «brannslukking», og det eneste som virkelig reduserer faren for spredning er å sette alle ressurser inn på å stanse viruset i Vest-Afrika, påpeker eksperter.

- Vi innser at uansett hva vi gjør, kan vi ikke få risikoen ned i null her før sykdommen er under kontroll i Afrika, sier Thomas Frieden, leder for det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention, ifølge The New York Times.

Også nødhjelpskoordinator Lindis Hurum påpeker dette.

- Hvis vi er redde for å få sykdommen her, er det viktigste vi kan gjøre å trappe opp innsatsen i Vest-Afrika, sier Hurum til Dagsavisen.

USA sender nå mobile laboratorier og spesialtrent medisinsk personell til Liberia for å bekjempe ebolaepidemien. Tre laboratorier har allerede ankommet det vestafrikanske landet, og fire til er på vei, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet. Spesialistene vil bruke laboratoriene til å teste personer som har ebolasymptomer.

Screening av passasjerer på vei ut fra de hardest rammede landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er allerede blitt gjennomført på 36.000 personer de siste to månedene, ifølge Thomas Frieden. Blant dem skal 77 ha blitt stanset på grunn av feber eller andre ebolasymptomer. Men ingen av dem skal ha fått påvist ebola.

Men et reiseforbud inn i de tre landene er ikke å anbefale, mener eksperter, som påpeker at dette vil hindre hjelpearbeidere i å dra til regionen, og dermed hindre forsøket på å få epidemien under kontroll.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Les kommentar på Nyemeninger.no

Les også: – Vestlige ebolapasienter vil framskynde produksjon