Verden

Skal lede palestinsk overgangsregjering

President Mahmoud Abbas skal lede en overgangsregjering fram til neste valg.

DOHA: De rivaliserende palestinske bevegelsene Fatah og Hamas er blitt enige om. Den såkalte Doha-erklæringen ble undertegnet av Abbas og Hamas-leder Khaled Meshaal i Qatars hovedstad Doha mandag.

Avtalen innebærer at de to rivaliserende palestinske fraksjonene skal danne en overgangsregjering bestående av «uavhengige teknokrater». Denne regjeringen skal forberede det kommende valget på ny president og ny nasjonalforsamling. Men avtalen sier ingenting om når valget skal holdes.

Den nye overgangsregjeringen skal også følge opp arbeidet med gjenoppbyggingen av Gazastripen etter ødeleggelsene der etter Israels angrep for tre år siden.

Abbas overtar statsministerfunksjonen fra den vestligstøttede Salam Fayyad, ifølge tjenestemannen, som ønsker å være anonym. Det er ennå ikke kjent om Fayyad vil fortsette i regjeringen med en annen ministerpost eller når den nye overgangsregjeringen blir dannet.

Avtale om forsoning

Abbas, som tilhører Fatah, har de siste dagene hatt møter med Hamas' leder Khaled Meshaal i Doha for å legge siste hånd på en forsoningsavtale som ble inngått mellom de to palestinske fraksjonene i april i fjor.

Et av de viktigste punktene i denne avtalen var å få holdt nytt valg. Men forhandlingene om detaljer i avtalen har pågått lenge, mye lenger enn det partene hadde forutsett.

Forrige gang palestinerne gikk til valg, var i 2006. Da vant Hamas en overlegen seier. Det ble imidlertid brudd mellom Hamas og Fatah, og året etter tok Hamas kontroll over Gazastripen der de innførte et islamistisk styre. Samtidig tok Fatah makten på Vestbredden.

EU, Israel og USA anerkjenner ikke Hamas, og har kun forholdt seg til president Abbas og den øvrige Fatah-dominerte palestinske selvstyremyndigheten.

Hamas betraktes som en terrororganisasjon av flere vestlige land, blant andre USA.

Israel

Konflikten mellom Hamas og Fatah har sitt utspring i spørsmålet om fredsforhandlinger med Israel.

Hamas anerkjenner ikke staten Israel og vil overhodet ikke forhandle med israelerne.

Fatah på sin side har vært villig til å forhandle med israelerne om en tostatsløsning, selv om forhandlingene nå er brutt ettersom palestinerne ikke vil forhandle så lenge israelerne fortsetter å bygge nye bosetninger i de okkuperte områdene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Ifølge det qatarske nyhetsbyrået QNA har Abbas og Meshaal også diskutert Israel-spørsmålet under møtene i Doha. (NTB)

Mer fra Dagsavisen