Verden

Skal fronte Somalia i verden

En av landets ministere har selv beskrevet landet som et «rent helvete» for kvinner. Når har Somalia blitt et av få land i verden med en kvinnelig utenriksminister.

Valget av Fowsiyo Yusuf Haji Adan som ny utenriksminister og visestatsminister er et de siste trekkene i somaliske politikk som har overrasket positivt internasjonalt. Det er første gang en kvinne inntar en så høytstående post i den konservative muslimske staten øst i Afrika.

- En seier for somaliske kvinner, sier ministeren selv.

- Dette åpner en ny side for den politiske situasjonen i landet vårt, sa hun ved utnevnelsen. Hun er nå av en av to kvinner i Somalias nye regjering, som ble kunngjort denne uka.

Gjør seg bemerket

Og det i et land som i fjor kom på femte plass som verste land å være kvinne i, ifølge en rangering presentert av nettsiden TrustLaw Woman. Det fikk Somalias daværende kvinneminister, Maryan Qasim Ahmed, til å skrive i avisen The Guardian at hun var sjokkert over at landet ikke havnet på førsteplass.

- Mogadishu er et rent helvete for kvinner som kjemper for å brødfø barna sine midt i krig, tørke, sult og total ødeleggelse, uttalte Qasim, og la til voldtektsfaren og ikke minst kjønnslemlestelser som rammer 95 prosent av små jenter i Somalia. Qasim er nå blitt sosial- og utviklingsminister og er den andre kvinnen i regjeringen sammen med Adan.

Den nye utenriksministeren har bodd en periode i Storbritannia, og var tidligere politisk aktiv i Somaliland, regionen som erklærte seg selvstendig fra Somalia i 1991.

Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen har møtt den nye utenriksministeren flere ganger, gjennom hennes politiske aktivitet i Somaliland. Adan har vært aktiv i flere kvinneorganisasjoner, og Hansen kaller henne en prominent personlighet.

- Hun er en kvinne som vil gjøre seg bemerket i denne posisjonen, selv om hun har mange odds mot seg. Hun er flink til å stå på, og er ikke en kvinne som lar seg målbinde, sier Hansen til Dagsavisen.

Han sier det er overraskende at Somalia nå får en kvinnelig utenriksminister. Enkelte har hevdet at utnevnelsen først og fremst er gjort for å tekkes internasjonale donorer. Men Hansen mener det har stor betydning.

- Selvfølgelig, det er en mektig posisjon formelt sett, og ingen kvinner i Somalia har hatt en slik posisjon før, sier Hansen, som er førsteamanuensis ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Også utviklingsminister Heikki Holmås mener det er et godt valg.

- Det er tøft at Somalia fikk sin første kvinnelige utenriksminister før Norge. Den nye regjeringen representerer et brudd med den tidligere politiske kulturen i Somalia, har større legitimitet og støtte i folket, sier Holmås til Dagsavisen.

Forsiktig håp

Etter 20 år med krig, lovløshet og vanstyre har Somalia i høst tatt flere skritt i positiv retning. Etter en langvarig FN-ledet prosess fikk Somalia i september ny president. Hassan Sheikh Mohamud ble valgt av parlamentetsmedlemmer, og er den første valgte president siden 1991 i det krigsherjede landet.

Dannelsen av den nye regjeringen, som ledes av statsminister Abdi Farah Shirdon Saaid, er en fortsettelse av denne prosessen. Men oppgavene står i kø for regjeringen. Landet har skyhøy korrupsjon, preges av klanrivalisering og er fortsatt som et lappeteppe der ulike grupperinger har kontroll over ulike områder. Deriblant islamistgruppen Al-Shabaab, som fortsatt kontrollerer store områder i sør. Styrker fra Den afrikanske union (AU) har sammen med somaliske og etiopiske styrker har klart å drive Al-Shabaab ut fra store sentrale områder der gruppen dominerte, deriblant Mogadishu - men gruppen har likevel utført flere selvmordsangrep i hovedstaden i det siste.

- Jeg er nølende optimistisk, sier Stig Jarle Hansen, og sier det er mange skjær i sjøen. Han trekker blant annet fram at det fortsatt er mange som ikke føler seg inkludert i den nye prosessen.

- Utfordringen for regjeringen er at noen klaner føler seg utenfor og er misfornøyd. Man er også fortsatt helt prisgitt AU, selv om Shabaab er kastet ut. Shabaab kommer ikke til å kollapse, og har blant annet fått en sterkere stilling i Kenya. Man er ikke kvitt hovedmotstanderen, sier Hansen.

Men han framhever at den nye presidenten allerede har klart å få ut politilønninger jevnlig, noe er som er svært viktig - men som ingen har greid før på 22 år.

- Styrken til den nye regjeringen er at den er så populær i det internasjonale samfunnet, den får både finansiell og symbolsk støtte utenfra, sier Hansen.

Deriblant Norge. Og utviklingsminister Holmås mener også det er grunn til forsiktig optimisme.

- Norge støtter den nye lovlig valgte regjeringen i Somalia. Vi ønsker å støtte regjeringens arbeid mot et fredelig og trygt land. Vi skal lytte til de nye myndighetene slik at det norske engasjementet i Somalia blir i tråd med deres egne prioriteringer, sier Holmås, som allerede har snakket med president Hassan Sheikh Mohamud to ganger.

- Vi må hjelpe den nye regjeringen med kortsiktige tiltak, samtidig som vi starter planleggingen av gjenoppbygging av viktige nasjonale statsinstitusjoner. Uten dette vil Somalia ikke kunne legge grunnlaget for en fredeligere utvikling og en forsoningsprosess, sier Holmås.

Mer fra Dagsavisen