Verden

Sju av ti svensker støtter nyvalg

Sju av ti svensker mener at det var riktig av statsminister Stefan Löfven å gå inn for nyvalg i Sverige.

69 prosent mener nyvalg var en riktig måte å håndtere budsjettkrisen i Sverige på, mens 29 prosent mener at det er galt av statsministeren å utlyse nyvalg, viser en meningsmåling Demoskop har utført for

.

På spørsmål om hvem de mener har hovedansvaret for budsjettkrisen, retter 48 prosent en anklagende pekefinger mot Löfven. Nesten like mange, 47 prosent, mener at Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har størst ansvar.

Mellom 30 og 38 prosent av de spurte mener lederne av de fire opposisjonspartiene Moderaterna, Centern, Folkpartiet og Kristdemokraterna har hovedansvaret for budsjettkrisen, fordi de nektet å inngå et budsjettforlik med regjeringen.

Les også: Høyt spill fra Stefan Löfven

SD får skylda

Sveriges statsminister Stefan Löfven kunngjorde onsdag at han går inn for nyvalg 22. mars som følge av at Riksdagen stemte ned regjeringens budsjettforslag.

Löfven gikk langt i legge skylden for regjeringskrisen på opposisjonen, spesielt det innvandrerkritiske partiet Sveriedemokraterna (SD).

– Alliansen har danset etter SDs pipe og lar SD diktere vilkårene i svensk politikk. Men det er vi som tar beslutningene, sa Löfven på pressekonferansen onsdag.

SD på sin side har varslet at de vil bruke valget neste år til en folkeavstemning om svensk innvandringspolitikk.

– Det er vår ambisjon å sørge for at denne valgkampen i praksis blir en folkeavstemning for eller imot økt innvandring til Sverige, sa partiets fungerende leder Mattias Karlsson.

Les også: Ekspertenes dystre spådommer for svensk politikk

– Logisk utvei

Ifølge avisa Expressen er et nyvalg er det minst dårlige av flere dårlige alternativer.

– Et nyvalg er blitt den logiske utveien i en fastlåst politisk situasjon, skrev avisa på lederplass onsdag.

Et mulig resultat kan bli at både «sossarna» og Moderaterna styrker seg og at velgerne kan komme til å straffe SD for partiets opptreden, mener avisa.

– En ting er å markere misnøye, en annen å stemme for parlamentarisk kaos, skriver avisa.

Det er første siden 1958 det holdes nyvalg i Sverige, og første gang i svensk historie at en sittende regjerings budsjett blir nedstemt.

Regjeringen blir sittende til nyvalget, men må etter nyttår navigere etter den borgerlige Alliansens budsjett, som fikk flertall i Riksdagen. (NTB)

Les også: Frykter høyrepopulismens innflytelse i Norden

Mer fra Dagsavisen