Verden

Sjokket

– Jeg forstår ikke landet mitt, sier gråtende demokrater. Nå leter de etter svar.

Bilde 1 av 2

NEW YORK (Dagsavisen): – Dette er ikke resultatet vi jobbet for, sa Hillary Clinton da hun i går trolig holdt sitt livs vanskeligste tale.

– Men jeg føler stolthet og takknemlighet for den fantastiske kampanjen vi har drevet, sa Clinton da hun endelig snakket i går ettermiddag norsk tid. Da snakket hun til valgkampstaben og tilhengerne på et hotell i New York.

– Jeg vet dere er skuffet. Det er jeg også. Men jeg har fortsatt tro på Amerika, og det vil jeg alltid ha, sa Clinton, som takket familie, kolleger, millioner av frivillige og også ekteparet Obama.

– Jeg vil at dere skal huske dette: Vår kampanje var aldri om en person eller om et valg. Det var om landet vi elsker, sa hun.

Hun innrømmet at tapet er smertefullt.

– Dette tapet sårer, men jeg vil si til dere: ikke slutt å tro at det å kjempe for hva dere tror på ikke er verdt det, sa Clinton til stor jubel.

Clinton snakket spesielt også til kvinner og jenter.

– En dag vil noen bryte glasstaket, og forhåpentlig raskere enn vi tror nå.

Les også: – Norge må ha forsvarspolitisk plan B

Gråt

Det er vanlig at presidentkandidatene takker tilhengerne, enten de vinner eller taper. Men Hillary Clinton, som fulgte opptellingen sammen med sin nærmeste familie og medarbeidere bare noen kvartaler unna, dukket aldri opp på den triste valgvaken. I stedet ringte medarbeider Huma Abedin til Donald Trumps kampanjesjef Kelly Ann Connaway litt før klokken 03. Hun ga telefonen til Trump, og Hillary Clinton gratulerte ham. Det var over.

Det som skulle bli en heidundrende fest for likestilling og demokratiske verdier natt til i går, ble til en sørgelig samling av hoderisting, tårer og tomme blikk. De var som i sjokk, mange av de tusenvis av oppmøtte på Hillary Clintons valgvake i New York tirsdag kveld. Da det etter hvert ble klart at det var Donald Trump som kom til å vinne presidentvalget, klarte ikke 19 år gamle Jon Wanny å styre skuffelsen lenger.

– Jeg trodde vi var bedre enn dette. Dette er bare hjerteskjærende og tragisk, sier Wanny, som stemte for første gang i år.

Vennen Julian Chapin sa det mange demokrater tenker i dag:

– Jeg ante ikke at de var så mange.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Verdivalget

Et av Hillary Clintons viktigste budskap denne valgkampen har vært at valget handler om «hvem vi er som nasjon», og om hvilken versjon av USA velgerne vil ha: Et optimistisk og tolerant land, eller et pessimistisk og intolerant et. Donald Trump har markert seg gjennom hele valgkampen med harde utfall mot innvandrere, muslimer og kvinner. Nettopp derfor er dette valgresultatet så hardt å svelge.

– Jeg kan ikke tro at dette er landet mitt. Jeg føler meg fortapt. Forvirret. Jeg forstår det ikke, sier en fortvilet ung mann, som jobber i USAs justisdepartement, og dermed ikke vil ha navnet sitt på trykk.

– Shit. Nå får jeg ikke statsborgerskap, sier en ung jente spakt.

Det er student Mida fra Pakistan, som har studert i New York denne høsten og som har drømt om å bli her. Hun er muslim, innvandrer og kvinne, og følte seg ikke så komfortabel der hun står. Den amerikanske venninnen hennes er sint:

– Hva faen er det som skjer?

To eldre kvinner forsøker å trøste. Jon Divenuti og Debbie Oblenes er livslange demokrater og har reist fra Massachusetts til det som skulle være en fest for USAs første kvinnelige president.

Debbie Oblenes klemmer den unge jentas arm og ønsker lykke til.

Jon Divenutis er skuffet. Men hun mener forklaringen på Clintons tap er enkel:

– Det er så mange menn som føler de har mistet makt. Og det er mange rasister i USA, sier hun.

Les også: Putin kan juble

Skuffede kvinner

Særlig mange kvinnelige velgere var dypt skuffet over at, slik Marisol Gonzales fra New York sa det, «en ukvalifisert mann nok en gang vinner over en høyst kvalifisert kvinne». Gonzales hadde kledd seg i hvitt for å hylle den amerikanske kvinnebevegelsen. I dag kler hun seg i svart.

– Kvinner i USA er rangert lavere enn menn. Vi tjener mindre, og mannlige politikere diskuterer hva slags prevensjon vi får og ikke får bruke, sier Gonzales frustrert.

– Jeg føler at jeg kanskje aldri kommer til å se en kvinnelig president. Og jeg er 34 år, sa Rachel Monday fra Tennessee.

Mer fra Dagsavisen