Flere kvinner besvimte etter dommen i går utenfor rettslokalet i Minya i Egypt. FOTO: KHALED DESOUKI, NTB SCANPIX

Sjokk etter dommer

EGYPT: Raseri og fortvilelse preger reaksjonene etter dødsdommen mot nesten 700 personer. - Et sjokkerende blodtørstig takk for sist fra dommerstanden, sier forsker.

Flere mennesker kollapset, mange skrek og noen slo seg selv i fortvilelse da sjokkbeskjeden kom i går: En dommer i Egypt har dømt 683 personer til døden, blant dem lederen for Det muslimske brorskap, Mohamed Badie. Alle de dømte er påståtte islamister og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

 

Verre enn før

Dommen kommer få uker etter at 529 mennesker ble dømt til døden i mars.

- Dette er et takk for sist fra dommerstanden til Brorskapet, men det som sjokkerer meg er hvor blodtørstig dette takk for sist er, sier Egypt-kjenner og seniorforsker Jacob Høigilt ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Vanlige egyptere, forskere og menneskerettighetsforkjempere er sjokkert over framferden i det egyptiske rettsvesenet etter at president Mohammed Mursi ble avsatt i fjor sommer av militæret.

- Når det gjelder rettigheter er det nå langt verre i Egypt enn før den arabiske våren startet i 2011, sier Høigilt.

Islamistene er tiltalt i forbindelse med protester mot det militærstøttede regimet i den sørlige provinsen Minya 14. august i fjor. En politimann ble drept under demonstrasjonene, og tiltalen lyder på drap og forsøk på drap.

Samtidig som dommen mot de 683 Mursi-tilhengerne kom i går, stadfestet den samme dommeren dødsdommene mot 37 av de 529 personene som ble dømt til døden for få uker siden. De fleste andre i denne gruppen fikk sin dom omgjort til livsvarig fengsel. Sikkerhetskilder sier til nyhetsbyrået Reuters at gårsdagens dødsdommer mot de 683 Mursi-tilhengerne er rådgivende. Mange av disse kan derfor bli omgjort til mildere straffer i neste runde. Kun om lag 50 av dem som ble dømt til døden i går, sitter i varetekt. De andre er enten løslatt mot kausjon eller på flukt fra regimet.

 

- Vendetta

De massive dommene er uten presedens. Jacob Høigilt sier de to massedødsdommene sier mye om hvor dysfunksjonelt rettssystemet er i Egypt nå.

- Dette er summariske rettssaker der forsvarsadvokatene ikke får anledning til å fremme motbevis. Vi ser en dommerstand som er i en vendettamodus, sier Høigilt.

Mens Mursi var president i et snaut år, ga han seg selv vide fullmakter samtidig som han fratok domstolene en rekke myndigheter.

- I realiteten vingeklippet han rettssystemet. Det har skapt et stort hat blant en del dommere, og det vi ser nå er et institusjonelt hevntokt hvor dommerne hevner seg ved å dømme mange hundre mennesker til døden. Dette har vært ukjent i Egypt fram til nå, og det får en til å lure på hva som skjer i det egyptiske rettsvesenet, sier Høigilt, som sier det ikke er gitt at dommene er resultat av ordre fra det sittende regimet.

Få timer etter at dommen falt i går, la en domstol også ned forbud mot ungdomsbevegelsen 6. april, som bidro sterkt i folkeopprøret mot landets autoritære president Hosni Mubarak våren 2011.

 

Snart valg

Jacob Høigilt påpeker at skjevheten i rettssystemet nå er åpenbar.

- På den ene siden driver dommere en voldsom vendetta mot brorskapsfolk, og på den andre siden er det en fullstendig mangel på rettsforfølgelse av dem som har stått for grove overgrep under revolusjonen og mens militæret har hatt makten. Knapt noen politifolk blir straffeforfulgt, og de som blir det, blir frikjent, sier han.

Om en måned holdes presidentvalg i Egypt, der kun én kandidat tar opp kampen mot general Abdel Fattah al-Sisi. Brorskapet er nå forbudt og stemplet som terrorister av kuppmakerne, og ingen islamist stiller denne gangen som kandidat i valget. Men protestene fortsetter, både ved fredelige demonstrasjoner i hele landet blant sympatisører av brorskapet, og ved voldelige aksjoner av islamistgrupper.

asne.gullikstad@dagsavisen.no