Verden

Sjefforhandler om brexit: – Går neppe gjennom uten en folkeavstemning

Ingen brexitavtale vil få støtte i Underhuset med mindre det følger en folkeavstemning med, mener Labours sjefforhandler og skyggebrexitminister.

Støtten til en bekreftende folkeavstemning rundt en brexitavtale er nå så stor innad i Labour at det neppe vil være mulig å få gjennom noen avtale som ikke har dette hektet ved, mener den sentrale Labour-toppen Keir Starmer.

– Jeg har gjort det klart at på dette stadiet, i ellevte time, må enhver avtale som kommer fra denne regjeringen samtidig innebære en bekreftende folkeavstemning, sier Starmer i et større intervju med The Guardian.

Les også: Corbyn og May risikerer rasende partifeller

Øker

Uttalelsene kommer idet det på sjette uka gjøres noen siste forsøk på å finne enighet om en brexitavtale mellom den konservative regjeringen og Labour, og idet EU-valget neste uke nærmer seg med stormskritt.

Starmer antyder at opp mot 150 Labour-representanter vil stemme imot en eventuell tverrpolitisk avtale som ikke har som betingelse at den legges fram for en folkeavstemning blant velgerne før politikerne godkjenner den.

Keir Starmer er mannen som leder forhandlingene fra Labours side med regjeringen i samtalene om å finne fram til et kompromiss – samtaler som fortsatt ikke er lagt døde, men som nær sagt ingen har tro på fører fram til noe.

Han er også partiets skyggebrexitminister, og har lenge tatt til orde for en folkeavstemning. De nye uttalelsene tyder på at støtten til en folkeavstemning har økt blant Labour-representantene.

Les også: Labour-aktivist : – Hvis ikke Corbyn snur nå, vil Labour være ute av makten i minst et tiår

Straffes

Faren for at Labour skal bli alvorlig straffet av velgerne ligger også bak den tydelige talen fra Starmer: Torsdag i neste uke deltar Storbritannia i valget på nytt EU-parlament, og alt tyder på at mange pro-EU-velgerne vil snu ryggen til Labour.

Målinger viser det også lokalvalgene tidligere i mai viste: at pro-EU-velgerne nå i større grad går til Liberaldemokratene og De Grønne, som er partier som har tatt et klart standpunkt for å legge brexitavtalen fram for en folkeavstemning.

Saken fortsetter under bildet. 

ROT: Velgerne vil trolig straffe både Labour og De konservative for brexit-rotet i EU-valget neste uke. FOTO: ÅSNE GULLIKSTAD

Velgerne vil trolig straffe både Labour og De konservative for brexit-rotet i EU-valget neste uke. Foto: Åsne Gullikstad

Labour har nemlig vært langt mindre tydelig. Selv om mange sentrale personer, som Keir Starmer selv og nestleder Tom Watson, har tatt til orde for det, har leder Jeremy Corbyn gitt uklare signaler. Det har falt i dårlig jord hos grasrota i Labour, der et klart flertall er for å legge brexitavtalen fram for folket.

Velgere som stemte for å gå ut av EU ser også ut til å straffe de store partiene. Det nystartede Brexit-partiet, som tidligere UKIP-leder Nigel Farage står i spissen for, leder klart på målingene foran valget til EU-parlamentet. Partiet henter trolig «leave»-velgere både fra De konservative og Labour.

Les også: – Det er så mye sinne og hat nå

Presser May

Mye tyder på at samtalene mellom Labour og De konservative snart kan bli avsluttet uten gjennombrudd. Statsminister Theresa May har sagt at dersom disse samtalene ikke når gjennom, skal Underhuset få stemme over en rekke ulike alternativer.

Flere pro-EU-medlemmer i regjeringen presser nå på for å gi opp samtalene med Labour og gjennomføre avstemninger over alternativer etter EU-valget, skriver The Times. Også blant de konservative på pro-EU-siden er det behov for å vise en slags framgang, siden partiet ligger an til å bli straffet av velgerne.

Det er diskusjonen rundt en tollunion som særlig har vært sentral i dialogen mellom Labour og regjeringen. Labour vil at Storbritannia skal være i en tollunion med EU dersom landet skal ut av EU, mens dette for mange konservative er en rød klut.

Men også den ustabile situasjonen for statsminister Theresa May er en av mange grunner til skepsis fra Labours side: Hun har sagt hun vil gå av dersom det blir en avtale, og er uansett svært svekket i partiet. Det er usikkert hvem som kommer etter og hva vedkommende eventuelt kan gjøre i brexit-spørsmålet.

Les også: Brexit-guiden for deg som har falt av: Dette har skjedd (+)

Mer fra Dagsavisen