Tidligere hærsjef Abdel Fattah al-Sisi ble søndag tatt i ed som Egypts nye president. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Sisi avla ed som president

EGYPT: Egypts tidligere hærsjef Abdel Fattah al-Sisi er tatt i ed som Egypts nye president.

Sisi, som i praksis har ledet landet i snart ett år, var sentral da militæret avsatte Egypts folkevalgte president Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap i juli i fjor.

Sisi blir den femte egyptiske presidenten som har bakgrunn fra militæret. Han overtar formelt posten etter Adli Mansour, som har fungert som president siden Mursi ble styrtet.

Bevoktet

Seremonien, som ble direktesendt på egyptisk fjernsyn, fant sted i den sterkt bevoktede grunnlovsdomstolen i Kairo. En alvorlig Sisi, kledd i en marineblå dress, lovet i sin innsettelsestale å beskytte landet.

Til stede var blant annet palestinernes president Mahmoud Abbas, medlemmer fra flere av kongehusene i Gulf-statene, samt afrikanske statsledere. De fleste vestlige land nøyde seg imidlertid med å sende diplomater på lavere nivå til innsettelsen. I Vesten er det økende bekymring over hvordan egyptiske myndighetene slår hardt ned på politiske meningsmotstandere.

Sisi vant presidentvalget i slutten av mai med nesten 97 prosent av stemmene.

Utfordringer

Helikoptre sirklet over grunnlovsdomstolen søndag og spredt løpesedler med bilder av Sisi til tilhengerne som hadde samlet seg utenfor sperringene.

Egypt er preget av sterke interne konflikter, og Sisi får nå to hovedutfordringer: Å gjenopprette sikkerhet og stabilitet, og å gjenopplive en skakkjørt økonomi.

Saudi-Arabias kong Abdullah, som er motstander av Det muslimske brorskap, har oppfordret til en donorkonferanse for å hjelpe Egypts økonomi på rett vei.