Verden

Sinne etter Syria-støtte

Egypts president Mohamed Mursi satte sinnene i kok da han uttrykte klar støtte til opprørerne i Syria.

Egypts ferske president Mohamed Mursi deltar på NAM-møtet i Teheran, et såkalt alliansefritt møte. Da han ankom den iranske hovedstaden torsdag, ble han den første egyptiske lederen på over 30 år som besøker den sjiamuslimske republikken.

Forholdet mellom de to landene har til tider vært anstrengt, og Mursi gjorde lite for å blidgjøre vertslandet da han uttrykte støtte til opprørerne i Syria, som er Irans nærmeste allierte i Midtøsten.

– Nå er det en revolusjon i Syria, og det er en etisk plikt å støtte det syriske folket i opprøret mot et undertrykkende regime som har mistet sin legitimitet. Det er også en strategisk og politisk nødvendighet, sa Mursi.

Stormet ut

Delegasjonen fra Syria stormet ut av salen i sinne mens Mursi talte. Med revolusjonen i sitt eget land friskt i minne – president Hosni Mubarak gikk av for halvannet år siden etter et folkeopprør – oppfordret Mursi til støtte for det syriske folket.

– Vi må uttrykke vår fulle solidaritet med dem som søker frihet og rettferdighet i Syria. Dette må innebære en klar, politisk visjon om en fredelig overgang til et demokratisk system som gjenspeiler viljen til det syriske folk, sa den egyptiske presidenten, som selv ble landets første valgte statsoverhode i sommer.

– Vi må innse at bare aktiv inngripen kan stanse blodbadet, slo han fast, uten å nevne hvorvidt han siktet til bruk av militære midler.

Egypt er hovedsakelig et sunnimuslimsk land, mens Iran er strengt sjiamuslimsk. Iran støtter Bashar al-Assads regime, som stort sett ledes av alawitter. alawitt-sekten ligger tett opp til sjiaislam.

Ifølge aktivister er over 24.000 mennesker drept i den snart 18 måneder lange konflikten i Syria.

Avviser atomvåpen

Samtidig understreket Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at landet aldri vil skaffe seg atomvåpen. Khamenei gjentok det iranske ståstedet i konflikten rundt landets atomprogram da han talte før Mursi torsdag.

– Jeg understreker at Den islamske republikken Iran aldri vil skaffe seg atomvåpen. Vår holdning er at alle skal ha atomenergi, men ingen atomvåpen, sa Khamenei.

Han beskrev deretter bruk av atomvåpen og andre masseødeleggelsesvåpen som en «stor og utilgivelig synd».

Men Iran kommer aldri til å gi opp retten til et fredelig atomprogram, la Khamenei til.

Kritiserte FN

Vesten med Israel og USA i spissen mistenker imidlertid Iran for å ha som mål å skaffe seg atomvåpen, og det er innført en rekke sanksjoner mot landet. Khamenei avfeide at sanksjonene har noen effekt og hevdet sågar at de bare gjør Iran mer oppsatt på å benytte seg av atomkraft.

Den iranske topplederen langet også ut mot FNs sikkerhetsråd og kalte det et «åpenlyst diktatur».

– Sikkerhetsrådet har en irrasjonell, urettferdig og svært udemokratisk struktur, presiserte han.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som trosset både USA og Israel ved å delta på møtet i Teheran, oppfordret på sin side Iran til å rette seg etter FN-resolusjonene og samarbeide med Den internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Mer fra Dagsavisen