Verden

Siktet for kidnappingsforsøk mot guvernøren

Seks menn ble torsdag siktet for en plan om å kidnappe Gretchen Whitmer, Demokratenes guvernør i Michigan.

Saken er oppdatert

Adam Fox, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris, Brandon Caerta og Barry Croft er på tiltalebenken, skriver CNN. Tidlig i 2020 fikk FBI nyss i at en gruppe menn diskuterte en voldelig plan i sosiale medier. Guvernøren var én av dem som skulle rammes.

– Gjennom elektronisk kommunikasjon besluttet de å bruke vold mot flere statsansatte i Michigan, personer de mener bryter den amerikanske grunnloven, heter det i saken mot de seks.

– Motivet var angivelig det de siktede så på som guvernørens «ukontrollerte makt», skriver NTB, som melder at de seks i flere måneder skal ha planlagt, samarbeidet og trent sammen med militsmedlemmer med sikte på den planlagte bortføringen.

En av de siktede har ifølge FBI sagt at Whitmer «har ukontrollert makt akkurat nå. Alle gode ting må ta slutt».

Les også: Neste presidentdebatt i USA vil foregå via video – Trump nekter å delta

Infiltrerte

Nyhetsbyrået AP og avisen Detroit Free Press har også omtalt saken. Avisen skriver at de tiltalte gikk til innkjøp av våpen, satte i gang overvåkning og organiserte flere møter for å sette planen ut i livet, men etterforskerne skal ha stanset bortføringsplanen ved bruk av informanter og spanere som infiltrerte militsgruppen. Alle seks er pågrepet, skriver The New York Times.

Planen til de tiltalte skal ha vært å kidnappe guvernør Whitmer, for så å tiltale henne for forræderi, skriver Detroit Free Press videre.

– Anklagene i denne saken er svært forstyrrende. Vi kan takke de ansatte i FBI og politiet for at de avslørte planen og jobbet hardt for å beskytte guvernør Whitmer, sier statsadvokat Matthew Schneider.

Bortføringsplan

Etter hvert gikk gruppen over til en plan som innebar å bortføre guvernøren mens hun oppholdt seg i en fritidsbolig nord i Michigan.

– Gruppa snakket om å opprette et samfunn som følger de første ti grunnlovstilleggene, og hvor de kunne være selvforsynte, ifølge FBI.

– De diskuterte ulike måter å oppnå dette målet på, fra fredelige forsøk til voldelige handlinger. Flere medlemmer snakket om å drepe «tyranner» eller å «ta» en sittende guvernør, opplyser FBI i rettsdokumentene.

49 år gamle Whitmer ble valgt til guvernør i Michigan i 2018, og i sommer ble hun omtalt som en mulig visepresidentkandidat for Joe Biden.

Les også: Ocasio-Cortez krever bedre smitteverntiltak

Fakta om Gretchen Whitmer

* Født 23. august 1971 i Lansing, Michigan. Gift, to barn.

* Utdannet jurist.

* Ble valgt inn i Representantenes hus i delstatsforsamlingen i Michigan for demokratene i 2000.

* Ble valgt inn i Senatet i Michigan i 2006 og satt til 2015.

* Utnevnt til statsadvokat i Ingham County i Michigan i 2016.

* Valgt til guvernør i delstaten i 2018.

* Omtaler seg selv som en progressiv demokrat og forsøkte blant annet å heve skattene på bensin og diesel for å utbedre veinettet i Michigan, men lyktes ikke med dette.

* Forkjemper for president Barack Obamas helsereform.

* Var tidlig ute med å stenge ned delstaten da koronaviruset rammet, og slo også fast at rasisme er en nasjonal helsekrise i USA.

* Michigan regnes som vippestat, der demokratene håper å vinne i høstens presidentvalg.

* Whitmer ble omtalt som en mulig visepresidentkandidat for Joe Biden før valget falt på Kamala Harris.

Mer fra Dagsavisen