Verden

Sikter mot seier igjen

Etter 12 år kan Angela Merkel være på vei mot enda en periode. Mindre enn seks uker før valget i Tyskland holder Merkels parti stand med solid ledelse.

Bilde 1 av 4

Oppgaven er tøff for Martin Schulz, den tidligere EU-presidenten som håper å bli kansler i Tyskland etter valget: Det sosialdemokratiske partiet hans, SPD, ligger 12 prosentpoeng bak Angela Merkels kristeligdemokratiske allianse, CDU/CSU, i en måling presentert i Bild i går. Med 37 prosent oppslutning foran SPDs 25 prosent har Merkels union en god ledelse idet valgkampen nettopp har begynt.

Les også: Viktig seier for Merkel i delstatsvalg

Ikke gitt opp

Det er bare få måneder siden alt så lysere ut for Schulz: han sørget for et kraftig oppsving for SPD da han ble valgt som partiets kanslerkandidat i januar. Etter årevis i skyggenes dal så de tyske sosialdemokratene for første gang på flere år lysere på valgutsiktene. De siste månedene har imidlertid avstanden økt igjen.

Schulz har likevel ikke gitt opp å bli den som skyver Merkel av makten etter 12 år:

– Jeg mener jeg fortsatt har en god sjanse til å klare det, sa Schulz i et intervju med det tyske kringkastingsselskapet ZDF i helgen.

Schulz har drevet en energisk valgkamp i lang tid allerede, også mens Merkel var på ferie. Schulz har ikke gjort noen nevneverdige blundere – men Merkel flyter fortsatt godt på «landsmoder»-imaget og inntrykket av å kunne sikre tyskerne fortsatt stabilitet og en fortsatt god økonomi i en ellers urolig tid, mener mange analytikere.

SPD tapte flere regionsvalg tidligere i år, noe som bidro til å dempe optimismen sosialdemokratene surfet på i vinter.

Årsaken til at Schulz likevel fortsatt øyner håp, er at det ikke er noen regjeringsløsninger som for øyeblikket ser åpenbare ut. Selv om CDU/CSU ligger klart best an, er de ikke store nok alene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Åpent

Partiet Alternative für Deutschland (AfD) på ytre høyre fløy ligger på ti prosent, ifølge den nye målingen. Det betyr at det kontroversielle partiet for øyeblikket ligger an til å bli tredje størst i oppslutning. Men ingen av de andre partiene ønsker å samarbeide med AfD.

Like bak AFP på målingene kommer partiene Fridemokratene (FDP), venstrepartiet die Linke, FDP og De Grønne.

Spørsmålet nå er hva slags koalisjon som kan være aktuell etter valget.

I dag styrer Merkel en storkoalisjon mellom CDU/CSU og SPD, som til sammen har hele 504 av 631 plasser i nasjonalforsamlingen.

Angela Merkel har ikke villet gå inn på hva slags koalisjon som kan være mulig for hennes del.

– Først må alle kjempe sin egen kamp for seg selv, slo Merkel fast i et intervju mandag.

Mulige koalisjonspartnere for CDU/CSU kan være De grønne eller FDP, men sistnevnte tapte stort sist gang det var i koalisjon, og det er usikkert om det vil gå den veien igjen.

Les også: Utfordrer mektige Merkel

Mer fra Dagsavisen