Verden

Signerer EU-avtale tross advarsler

UKRAINA: Ukraina, Georgia og Moldova trosser russiske advarsler om «alvorlige konsekvenser» og inngår samarbeid med EU.

Samtidig som Russlands president Vladimir Putin etterspør en forlenget våpenhvile for å få ro til fredssamtaler mellom partene, kommer russiske myndigheter med sterke advarsler til Ukraina etter at den omstridte samarbeidsavtalen ble underskrevet fredag.

Avtalen inngås på en tid preget av en skjør våpenhvile som ukrainske myndigheter har innført mellom regjeringsstyrker og separatistgrupperingene i Øst-Ukraina.

Ifølge Putin fører den økonomiske og politiske avtalen til at Ukraina er blitt splittet i to, ettersom avtalen er dypt upopulær i det russisk-dominerte Øst-Ukraina.

Høy pris

Da Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj sa nei til samarbeidsplanen med EU i november i fjor, ble det starten på måneder med omfattende uro og kaotiske tilstander.

Janukovitsjs avvisning av avtalen førte ikke bare til at han selv mistet makten etter et folkopprør, men også til den kjøligste perioden i forholdet mellom øst og vest siden den kalde krigen.

Landets nye president Petro Porosjenko sier at samarbeidsavtalen med EU har en pris.

– De siste månedene har Ukraina betalt den høyest mulige prisen for at de europeiske drømmene kan bli virkelighet, sa presidenten før han satte navnetrekket på avtalen fredag.

– Dette er en historisk dag og den viktigste siden selvstendigheten. Avtalen er ikke bare økonomisk og politisk, den er et symbol på tro og ukuelig vilje, sa han.

Restriksjoner

Russerne har ønsket å ha med Ukraina som en del av en tollunion, og i midten av juni truet russiske myndigheter med handelsrestriksjoner dersom landet undertegnet den fulle avtalen med EU.

Etter at samarbeidsavtalen ble inngått fredag formiddag forsikret talsperson Dimitrij Peskov på vegne av russiske myndigheter, at Russland ville «gjennomføre nødvendige tiltak for å beskytte økonomien dersom den blir negativt påvirket av Ukrainas, Georgias og Moldovas signering av samarbeidsavtaler med EU», ifølge nyhetsbyrået RIA.

Viseutenriksminister Grigorij Karasin varsler om «alvorlige konsekvenser», selv om han ser at det avtaleinngåelsen som «enhver stats suverene rett», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Lengre våpenhvile

Over 100.000 ukrainere har flyktet fra Ukraina til Russland som følge av kamphandlingene i landet.

I forrige uke innførte Ukraina en ensidig våpenhvile, som en av separatistgruppene senere sluttet seg til. Avtalen har blitt brutt en rekke ganger, senest fredag, da fire ukrainske tjenestemenn ble drept under et separatistangrep på en militærpost i Øst-Ukraina.

Natt til fredag ble fire av til sammen åtte observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) satt fri etter å ha blitt holdt i fangenskap i over en måned.

Reformkrav

I samarbeidsavtalene ligger det krav om omfattende reformer i Ukraina, som Porosjenko kaller smertefulle, men overmodne.

– Dette er en mulighet for Ukraina, sier EUs utvidelseskommissær Stefan Füle til NTB.

De tre landene viser at de ønsker reformer og en nærmere tilknytning «til de verdiene og utviklingsmålene som både EU og Norge sette høyt», sier europaminister Vidar Helgesen (H) og gratulerer Ukraina sammen med utenriksminister Børge Brende (H).

– En nærmere tilknytning til Europa og en videre integrasjon med EU for landene i denne regionen er også i Norges interesse, sier Helgesen. (NTB)

EU truer Russland med flere sanksjoner

EU gir russerne tre dager til å endre Ukraina-politikk om de vil unngå flere straffetiltak.

EUs stats- og regjeringssjefer setter mandag 30. juni som frist for Russland og andre parter i Ukraina-konflikten til å innfri flere krav. Blir det nødvendig, vil EU vedta «vesentlige, restriktive tiltak».

EU truer med sanksjoner om ikke Ukrainas president Petro Porosjenkos fredsplan blir støttet. Unionen setter også fram krav om at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skal få overvåke en våpenhvile. Ukrainas grenser må sikres effektivt, heter det videre om en grense der russiske våpen og personell skal ha fått krysse fritt.

Ukrainas president Porosjenko gjør det samtidig klart at han snart skal ta stilling til om våpenhvilen øst i landet skal forlenges. (NTB)

Putin: – Ukraina er splittet i to

Russlands president Vladimir Putin sier at Ukraina er splittet i to etter at landet fredag undertegnet en samarbeidsavtale med EU.

Under en seremoni i Kreml fredag ba Putin samtidig om en forlenget, langsiktig våpenhvile i Ukraina. Målet er å få ro til fredssamtaler mellom ukrainske myndigheter og de prorussiske styrkene i Øst-Ukraina, ifølge presidenten.

Putin sa videre at volden i Ukraina har ført til at over 10.000 ukrainere har søkt tilflukt andre steder, også i Russland.

I forrige uke innførte Ukraina en ensidig våpenhvile, som en separatistgruppe senere sluttet seg til, men denne avtalen utløper fredag. Avtalen er skjør og har blitt brutt en rekke ganger siden fredag forrige uke. (NTB)

Over 100.000 ukrainere har flyktet til Russland

Det har vært en sterk øking i antall flyktninger fra øst i Ukraina. Bare de siste ukene er det registrert omkring 16.400 personer som har flyktet.

Beregninger gjort av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), viser at omkring 54.400 ukrainere har flyttet intern i landet. Årsaken til at folk velger å flytte er kamphandlinger, trusler, frykt for å bli bortført og sammenbrudd i offentlige tjenester.

Av de 110.000 personene som har flyktet fra Ukraina til Russland, har 9.500 søkt om flyktningstatus, opplyser FN. (NTB)

Mer fra Dagsavisen