Verden

Sier syriske kjemikalier er relativt ufarlige

SYRIA: Norge er ikke bedt om å ta imot kjemiske våpen fra Syria, bare kjemikalier som av eksperter betegnes som relativt ufarlige.

– Jeg gremmes over måten enkelte selvoppnevnte eksperter omtaler dette på, sier forskningssjef Bjørn Arne Johnsen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Johnsen sitter selv i ekspertgruppen Utenriksdepartementet har nedsatt, som skal vurdere forespørselen fra FN, USA og Russland om å ta imot og destruere deler av Syrias kjemiske stridsmidler i Norge.

Ekspertgruppen har hatt et konstituerende møte og fortsetter etter det NTB erfarer sitt arbeid denne uken. UD ønsker verken å kommentere gruppens sammensetning eller anslå hvor lang tid arbeidet vil ta.

Relativt ufarlige

Syria antas å ha rundt 1.000 tonn kjemiske stridsmidler på lager, men dette er kjemikalier som må blandes og plasseres i stridshoder før de kan benyttes som våpen.

– Det er ikke veldig farlige ting de har, konstaterer Johnsen.

– Syria har binære nervegasser, basert på et tokomponent-system. De blandes først når de skal brukes. Dermed er det snakk om to relativt ufarlige kjemikalier, sier Johnsen til NTB.

Det gjelder både nervegassene VX og sarin, understreker han.

– Når det gjelder sarin er det ene utgangsstoffet litt mer problematisk, men det er hundre ganger mindre giftig enn ferdigblandet sarin, sier Johnsen.

Transport

Johnsen ser liten fare knyttet til å transportere disse kjemikaliene fra Syria til Norge og mener at det daglig passerer langt farligere kjemikalier over landegrenser og langs norskekysten.

– Begreper som kjemiske våpen og kjemiske stridsmidler skremmer, men det er viktig å forstå hva dette egentlig dreier seg om. Vi snakker om vanlig kjemikalietransport, og vi har nok av dem langs kysten vår fra før, transporter som kanskje er verre enn dette, sier han.

Destruksjonsanlegg

Store mengder kjemiske avfall og kjemikalier destrueres daglig i Norge, og ekspertgruppen som nå er i arbeid skal vurdere om eventuelle kjemikalier fra Syria kan håndteres helt eller delvis i eksisterende anlegg.

USA, som har lang erfaring i å destruere egne kjemiske våpen, har tilbudt Norge mobile destruksjonsanlegg til bruk i arbeidet.

– Det er mange måter å ødelegge kjemikalier på, slik at de går over til andre, mindre farlige stoffer. Vi har anlegg som kanskje kan benyttes i deler av prosessen, sier Johnsen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen