Verden

Sier ja til irakere, nei til syrere

Barack Obama vil ta mot 10.000 syrere neste år. Siden krigen begynte har mindre enn 2.000 syriske flyktninger fått asyl i USA.

Bilde 1 av 3

Mens mange hundre tusen flyktninger har søkt om beskyttelse i Europa denne sommeren, har USA tatt imot i underkant av 1.300 syriske flyktninger så langt i år. I 2013 var tallet under 100. Det vil endre seg neste år: Etter press fra humanitære organisasjoner og flere senatorer i eget parti, erklærte USAs president Barack Obama nylig at USA vil ta imot 10.000 syriske flyktninger i løpet av 2016. Det imponerer likevel ikke Sarah Margon i Human Rights Watch i Washington DC.

– Både USA, Europa og Gulf-statene bør være langt mer sjenerøse enn de er i dag, sier Margon til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Flyktninger: uønsket

Under press

Til forskjell fra Europa, kommer svært få flyktninger fra Midtøstens uroligheter til USA på egen hånd. USA har tatt imot mellom 50.000 og 70.000 flyktninger fra hele verden de siste årene. Dette er flyktninger som får flyktningstatus av FN, i likhet med de 8.000 syriske kvoteflyktningene Norge skal ta imot. Den siste tida har USA prioritert flyktninger fra Irak. USA invaderte Irak i 2003, og det er fortsatt store uroligheter i landet.

Nå øker presset for å ta imot flere flyktninger fra den syriske borgerkrigen, der USA lenge har støttet en rekke opprørsgrupper i kampen mot president Bashar al-Assad og den islamistiske gruppa IS. Over elleve millioner syrere er på flukt fra den brutale borgerkrigen, og flere demokratiske senatorer ber Barack Obama om å åpne dørene for hele 65.000 syriske flyktninger. Også hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee, med David Miliband i spissen, ber USA om en langt rausere asylpolitikk overfor syrere på flukt. Men på hjemmebane møter Obama motstand. Flere republikanere frykter terrorister kan skjule seg blant flyktningene, og det har vært bred medieoppmerksomhet rundt den brutale islamistgruppa IS.

Senator Chris S. Murphy sier det kan være like farlig ikke å gjøre noe.

«Tror vi at dette landet blir tryggere ved å gi flyktningkrisen en kald skulder? Det tror ikke jeg», sier Murphy til The New York Times.

LES OGSÅ: Turistene fra helvete

Lang tradisjon

Tidligere har USA tatt imot store grupper flyktninger. I 1979 tok landet inn 111.000 vietnamesiske flyktninger, og året etter økte tallet til 207.000.

Tidlig på 1980-tallet åpnet USA også dørene for rundt 120.000 cubanere, under den såkalte Mariel-krisen.

Året etter terrorangrepene 11. september 2001 tok USA imot langt færre flyktninger enn tidligere år. Samtidig kom grundige bakgrunnssjekker av alle som får innvilget asyl på plass. I dag får ingen mer omfattende sikkerhetssjekk i USA enn flyktninger.

De ekstremt grundige sjekkene er noe av grunnen til at USA ikke kan ta imot så mange som de bør, sier Sarah Margon i Human Rights Watch. Det tar mellom halvannet til to år fra USA offisielt tar imot en flyktning til personen får komme til USA.

Professor Anne Flaherty ved Merrimack College tror noe av grunnen til at antall syrere er så lavt, er mange amerikaneres frykt for terrorisme og gruppa som kaller seg Den islamske stat.

– Jeg tror den brede bekymringen for terrorisme og sikkerhet i amerikansk politikk er noe av årsaken til motstanden mot å ta imot flyktninger, sier Flaherty til Dagsavisen.

Hun mener USA har et moralsk ansvar for å ta imot flere folk på flukt.

– Dessverre er ikke moralske insentiver særlig effektive i politikken. Vi trenger økt oppmerksomhet og økt politisk press for å få noen endringer her, sier Flaherty.

LES OGSÅ: Dette flykter de fra i Syria

Kan bli flere

Sarah Margon i Human Rights Watch sier flyktningkrisen i verden er så stor at hun tror det kan åpne for lignende ekstraordinære tiltak.

– Problemet er penger. Obama må få med seg Kongressen, sier Margon.

Over 59 millioner mennesker er på flukt i verden i dag.

Mens Syrias borgerkrig er godt inne i femte året, sliter verdenssamfunnet med å finne løsninger på krisen. Mens Russland støtter det sittende Assad-regimet, har USA og Vesten stått fast på at Assad ikke kan være del av noen løsning. USAs utenriksminister John Kerry foreslår nå Syria-samtaler på militært nivå mellom Russland og USA.

– Vi må finne en politisk løsning, sa Kerry i en telefonsamtale med sin russiske kollega Sergej Lavrov tirsdag, ifølge NTB.

LES OGSÅ: Dobbelt straffet i Syria

Mer fra Dagsavisen