Verden

Sier de drepte 137 i Nairobi

TERROREN I KENYA: Islamistbevegelsen al-Shabaab hevder 137 mennesker ble drept i terroraksjonen mot kjøpesenteret i Nairobi.

NAIROBI: Kenyanske myndigheter har ikke bekreftet tallet, men tirsdag sa president Uhuru Kenyatta at 61 sivile og seks politifolk og soldater var bekreftet drept. I tillegg er ytterligere 63 personer savnet, ifølge Kenyas Røde Kors.

Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate.

Fem av angriperne er så langt bekreftet drept mens elleve andre antatte terrorister er pågrepet.

Leter

Onsdag morgen begynte en rekke bombeeksperter arbeidet med å søke gjennom kjøpesenteret Westgate, dagen etter at den 80 timer lange terroraksjonen var over.

– De leter etter mulige eksplosiver som kan ha blitt lagt igjen, opplyser en sikkerhetskilde. Bombeekspertene bruker blant annet spesialroboter og bombehunder for å lete etter eksplosiver.

Men det er ikke bare mulige bomber som det nå letes etter, men også de over 60 personene som er savnet og fryktes drept. Onsdag startet også en tre dager lang landesorg for å minnes alle ofrene for terroraksjonen.

Les også: - En horribel tragedie

Forberedt i lang tid

Terrorangrepet i Kenyas hovedstad Nairobi var omhyggelig planlagt og innøvd. I dagene før angrepet ble maskingeværer gjemt inne i en butikk i Westgate, skriver den amerikanske storavisen The New York Times onsdag. Avisen har opplysninger fra anonyme, amerikanske sikkerhetskilder.

Planlegging har foregått i uker eller måneder, skriver avisen. Terroristene ble plukket ut spesielt med tanke på at de skulle være engelsktalende og ikke-somaliere. Også målet, Westgate kjøpesenter, var tidlig klart.

Les også: Kenya sørger over sine døde

Raste sammen

Politiet sier at det nåværende tallet på døde er et foreløpig anslag som kommer til å stige. Ifølge Kenyas Røde Kors er ytterligere 63 mennesker meldt savnet etter terroraksjonen.

Ifølge Kenyatta har gulvene i deler av det fire etasjer store kjøpesenteret rast sammen, og mange ofre fryktes å ligge fanget i ruinene. Også flere av terroristene ligger trolig her, sier presidenten.

Al-Shabaab sier den står bak terroraksjonen, og at den er hevn for Kenyas to år lange væpnede kamp mot islamistgruppens baser i landet.

Les også: Blodbadet kan koste Kenya dyrt

Den hvite enke

Angrepet, som er en av de verste terroraksjonene i Kenyas historie, startet lørdag da angriperne tok seg inn i det delvis israelskeide kjøpesenteret i den kenyanske hovedstaden.

Terroristene begynte å skyte rundt seg med automatvåpen, og de kastet også granater mot de mange menneskene som var på lørdagshandel.

President Kenyatta sier at etterforskerne har startet arbeidet med å prøve å fastslå nasjonaliteten til alle angriperne. Flere øyenvitner har fortalt at det var både amerikanere og europeere innblandet, deriblant en britisk kvinne.

Det har satt fart i spekulasjonene om at den ettersøkte britiske kvinnen Samantha Lewthwaite var blant terroristene. Hun går under kallenavnet White Widow og er enken etter en av terroristene som sto bak terrorangrepet i London i 2005, der 26 mennesker ble drept.

President Kenyatta sa tirsdag at etterretningsrapporter tyder på at en britisk kvinne og to eller tre amerikanske statsborgere var involvert i angrepet, men at dette ennå ikke er bekreftet.

Brite pågrepet for terroraksjon i NairobiI

En britisk statsborger er pågrepet i forbindelse med terrorangrepet mot et kjøpesenter i Nairobi, opplyser britiske myndigheter.

– Vi kan bekrefte at en britisk borger er pågrepet i Nairobi, og vi vil ta kontakt for å tilby vanlig konsulær hjelp, sier en talskvinne for det britiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Det blir ikke opplyst om den pågrepne er en mann eller kvinne.

Flere øyenvitner har fortalt at det var både amerikanere og europeere blant gisseltakerne, deriblant en britisk kvinne.

Det har satt fart i spekulasjonene om at den ettersøkte britiske kvinnen Samantha Lewthwaite var blant terroristene. Hun går under kallenavnet White Widow og er enken etter en av terroristene som sto bak terrorangrepet i London i 2005 der 26 mennesker ble drept.

President Kenyatta sa tirsdag at etterretningsrapporter tyder på at en britisk kvinne og to eller tre amerikanske statsborgere var involvert i angrepet, men at dette ennå ikke var bekreftet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen