FORTVILET: En tibetansk munk i Siliguri demonstrerer til støtte for tibetanerne som har tent på seg selv. FOTO: SCANPIX

Setter fyr på seg selv

Bare så langt i februar har fem tibetanere satt fyr på seg selv i protest. Uroen kan bli forsterket under den tibetanske nyttårsfeiringen denne uka.

Det siste året har minst 23 tibetanere tent på seg selv - men desperasjonen blant tibetanere ser ut til å ha økt ytterligere i det siste. Senest i forrige uke satte den femte personen denne måneden fyr på seg selv - en 19 år gammel munk gikk til det ekstreme skrittet for å protestere mot undertrykkelsen fra kinesiske myndigheter av tibetanere. Flere nonner og munker er blant dem som har tent på seg selv.

 

Strammer grepet

Denne uka kan det blir mer uro i Tibet, i forbindelse med at tibetansk nyttår markeres onsdag. Både nyttårsmarkeringen denne uka og en markering i mars, da det er fire år siden blodige opptøyer herjet i den tibetanske regionen, kan føre med seg mer uro, tror Kommunistpartiet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tibet opplever nå den verste uroen på flere år. Kinesiske myndigheter, som kontrollerer det tibetanske platået med hard hånd, har strammet grepet ytterligere de siste månedene, ifølge aktivister som støtter tibetanernes kamp mot religiøs og politisk undertrykkelse.

Minst syv personer skal ifølge Tibet-organisasjoner ha blitt drept under demonstrasjoner i januar. De fleste protestaksjonene har foregått i Aba i det østlige Tibet, som er innlemmet i Sichuan-provinsen i Kina. Kinesiske sikkerhetsstyrker har blant annet slått hardt ned på demonstranter og andre kritikere, som kinesiske myndigheter kaller «terrorister».

- På grunn av de voldelige episodene, har kinesiske myndigheter gått til de nødvendige skritt for å imøtekomme de tibetanske samfunnets ønske om stabilitet, sier talsmann Liu Wimin fra det kinesiske utenriksdepartementet.

 

Tvinges

Tibetanerne protesterer mot brudd på menneskerettighetene fra kinesiske myndigheter over tibetanerne, spesielt mangel på religionsfrihet. Tibetanerne vil ha rett til å bestemme over egen kultur og region. Kinesiske myndigheter har innført såkalt «opplæring» av tibetanske munker. I dag er det for eksempel bare munker som er godkjent hos lokale kinesiske myndigheter som får adgang til klostrene, og munkene må blant annet skrive under på at de ikke godtar Dalai Lama som sin religiøse leder.

Det er få rapporter fra utenlandske journalister fra de tibetanske områdene, fordi de ikke har lov til å dra inn, men organisasjoner som jobber for tibetanernes sak fra andre land, har kontakt med personer i Tibet. Tibets eksilregjering, som er basert i India, mener forholdene er blitt verre.

- Selvpåtenningene gir oss en indikasjon på at Kina har trappet opp undertrykkelsen, sier informasjonsminister Dicki Chhoyang i en uttalelse.

Kinesiske myndigheter anklager på sin side den tibetanske eksilregjeringen for ikke å ta avstand fra selvpåtenningene og protestene, men tvert imot å oppmuntre til dem.

Det har ikke vært noen dialog mellom kinesiske myndigheter og Dalai Lamas folk siden 2010. Kinas visepresident Xi Jinping, som er ventet å bli Kinas neste president, ble møtt av flere demonstranter under sitt USA-besøk i forrige uke.