Verden

Ser fram mot neste slag

Debatten om uavhengighet er ikke død i Skottland. Et styrket skotsk nasjonalistparti gir vann på mølla for dem som vil bryte ut.

Framgangen til Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) har ført til spekulasjoner om det kan bli nok en folkeavstemning om uavhengighet innen de neste årene: Velgernes flukt fra Labour til SNP i Skottland gir ny inspirasjon til kreftene som ønsker å ta opp igjen kampen de tapte for kun et halvt år siden.

– Forsmak

Utfallet av gårsdagens valg til det britiske Underhuset var ikke kjent da Dagsavisen gikk i trykken i går kveld. Men den kraftige frammarsjen til SNP i Skottland på bekostning av Labour de siste månedene har vært valgets store sak.

Og mens en ny regjering skal stables på beina i London etter gårsdagens valg, ser SNP framover til neste år: da skal det holdes valg til det skotske regionale parlamentet i Edinburgh.

– For SNP er det britiske parlamentsvalget bare en forsmak på valget i Skottland, da det satser på storseier, påpeker Jan Erik Mustad, ekspert på britisk politikk ved Universitetet i Agder.

Skottland har vært vitne til en av de største svingningene i britisk politisk historie, og om det blir en folkeavstemning om EU for Storbritannia vil det øke mulighetene for en skotsk avstemning, mener Mustad. De konservative gikk til valg på folkeavstemning om EU i 2017, og SNP er tilhenger av medlemskap i EU.

Les også: Stormer fram

Mer makt

Skottland ble lovet mer makt fra London som en mellomløsning da det ble et nei til uavhengighet i september i fjor, og vil uansett få mer kontroll over skatteinnkreving og velferd. Men mange skotter mener det Skottland ligger an til å få fra London ikke er nok.

SNP-leder Nicola Sturgeon har sagt at uavhengighet ikke er noe tema for dette valget, men hun har heller ikke sagt at hun vil utelukke en ny folkeavstemning. I løpet av det neste året må SNP ta stilling til om partiet vil forplikte seg til å jobbe for en ny folkeavstemning, fordi partiet må lage sitt valgprogram for valget til det skotske parlamentet i mai 2016.

– Jeg må være sikker på at det er en forandring av omstendighetene som gjør at opinionen ønsker en ny folkeavstemning, har Sturgeon sagt i et intervju med The Times.

Les også: Labours Miliband advarer mot SNP

Endring for godt?

Professor Michael Keating tror ikke Labour i Skottland vil komme tilbake med den styrken det har hatt de siste årene. Før dette valget var Labour det selvsagte valget for svært mange skotter i britiske parlamentsvalg, men er nå svekket.

– Den populariteten SNP nyter nå vil ikke nødvendigvis vare i samme grad, så deres posisjon er ikke trygg. Men om noe endrer seg er det nok ikke Labour som kommer tilbake, det rommet vil bli tatt opp av andre og nye politiske krefter i stedet, sier Keating til Dagsavisen.

Han tror skotsk politikk i likhet med politikken i hele Storbritannia vil bli mer fragmentert.

– Med mindre Labour gjør noe veldig radikalt framover er deres gode dager i Skottland talte, sier Keating.

De siste målingene før valget viste dødt løp mellom de to store: 36 prosent for De konservative og 35 prosent for Labour. For å få flertall i Underhuset må man ha minst 326 seter, og det ligger an til samarbeid mellom partier for å få det til.

Les også: Kan bli joker i britisk valg

Mer fra Dagsavisen