Verden

Separatistleder i Catalonia måtte i retten

Catalonia i Spania ønsker uavhengighet. Der måtte regionspresidenten i går stille i retten, siktet for sivil ulydighet.

Tusenvis av mennesker hadde møtt opp i går da Catalonias president Artur Mas måtte stille opp i retten i Barcelona. Mas er siktet for sivil ulydighet og for å ha misbrukt offentlige midler da Catalonia i november i fjor arrangert en ikke-bindende folkeavstemning om uavhengighet fra Spania.

I likhet med Skottland har Catalonia en sterk uavhengighetsbevegelse. Men i motsetning til Skottland, som fikk den britiske regjeringens godkjennelse til å holde en folkeavstemning, vil den spanske regjeringen ikke godkjenne noe slikt for Catalonia, og viser til den spanske grunnloven.

Den såkalte «konsultasjonen» i november i fjor ble av separatistbevegelsen ansett som en uformell folkeavstemning. Avstemningen viste et flertall for løsrivelse, men anses ikke som representativ fordi kun 40 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Uavhengighetsforkjempere i Catalonia har likevel sterk støtte: ved regionsvalget i september vant alliansen av partier som ønsker løsrivelse flertall i regionsparlamentet.

Mange innbyggere i Catalonia mener regionen tilfører langt mer i skatteinntekter til den spanske staten enn den får igjen i form av investeringer. Catalonia anses som en økonomisk motor i Spania, og motstanden mot løsrivelse er stor i Spania for øvrig.

Spania holder parlamentsvalg i desember, og regjeringspartiet Partido Popular håper på gjenvalg.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen