I dag setter kirurg og overlege Johan Bondi og sykepleier Anne Lill Østern seg på flyet til Filippinene. Med seg har de en koffert med personlig utstyr som myggnetting og vannrenseanlegg.

Sendes på jobb til det ukjente

NØDHJELP: I dag sender Norges Røde Kors medisinsk 
personell til tyfonrammede Filippinene. For kirurg Johan Bondi og sykepleier Anne Lill Østern blir det en ny og uforutsigbar hverdag.

- Vi har sett bilder av de voldsomme ødeleggelsene. Men likevel tror jeg alt blir annerledes når jeg først kommer dit, sier kirurg og overlege Johan Bondi til Dagsavisen.

I dag setter han seg på flyet for å reise til Cebu på Filippinene. For ham er det første oppdrag i et katastrofeområde. Sykepleier Anne Lill Østern har hatt lignende oppdrag mange ganger siden første gang hun var med i 1996.

 

Grugleder seg

I går var de 10 som skal av gårde samlet til en siste brifing før avreise til Filippinene. Mindre enn to døgn etter at de fikk beskjed om at de skal dra.

- Jeg har de siste året deltatt på diverse kurs i regi av Røde Kors. Men at jeg skulle bli sendt ut så kjapt, hadde jeg ikke trodd, sier Bondi.

- Hva tenkte du da du fikk beskjed om å reise på så kort varsel?

- Først og fremst er jeg glad for å kunne være med å hjelpe. Det var derfor jeg meldte meg på kurset til Røde Kors. Det er et enormt behov for medisinsk hjelp der, sier kirurgen.

- Hva synes familien om at du drar og i beste fall rekker hjem til jul?

- Ungene er såpass store at de vet hva som foregår, og vi har snakket om det. Kona er også lege, og kunne også tenke seg å reise, sier han.

- Hva tror du venter deg når du kommer dit?

- Vi har fått god informasjon, og vi vet at vi kommer til et sted med helt ødelagt infrastruktur, og hvor det er vanskelige arbeidsforhold. En ting er å se bildene, en helt annen ting er å se og oppleve de enorme ødeleggelsene, sier han.

Norges Røde Kors vil sette opp et teltsykehus, med rundt 20 senger. Under disse primitive forholdene vil de norske legene og sykepleierne jobbe.

- Hva blir dine konkrete oppgaver på sykehuset?

- Mange har store skader på armer og bein. Det er infiserte sårskader som trenger kirurgisk behandling, det kan bli amputasjoner og generell kirurgi. Og det kan bli akutte keisersnitt, som kanskje kan være en mer hyggelig opplevelse, sier Bondi, som til daglig opererer kreftpasienter på Bærum sykehus.

- Jeg har jobbet mye med skadekirurgi tidligere. Men uansett blir dette en krevende oppgave, sier han.

 

Håper på eget telt

Anne Lill Østern har vært på slike internasjonale oppdrag 11 ganger tidligere. Senest på Filippinene for ett år siden, da de også ble hardt rammet av tyfon.

- Det mest frustrerende for meg og de andre, er at det ofte tar tid fra vi kommer dit, til vi er operative. Vi er klare til å sette i gang med å hjelpe med en gang, men ofte tar det tid å sette opp utstyr, å få tillatelser til å komme inn i området og til å få ting i system. I fjor tok det nesten to uker før vi var operative, sier Østern til Dagsavisen. Hun mener det ser verre ut i år enn i fjor - dømt ut fra bildene.

- Det virker som om alt er utradert, sier hun stille.

Selv håper hun å få et enmannstelt de seks ukene hun skal jobbe der.

- I slike situasjoner trenger man litt tid for seg selv. Og får jeg det, er det helt gull, sier hun med et smil.

Hun har gitt beskjed hjemme om at julegavene deles ut i januar.

tom.vestreng@dagsavisen.no

 

Tyfoner

Er betegnelsen på en tropisk syklon i det vestre stillehavsområdet. I atlanterhavsområdet kalles den samme typen uvær orkan.

Syklonene dannes over havet under lavtrykk når havoverflaten er minst 26,5 grader og luften i atmosfæren over er fuktig.

Den varme og fuktige luften beveger seg i en oppadgående spiral som vokser kraftig. Hele uværet kan ha en diameter på mellom 20 og 50 mil. I syklonens øye, som også kan være flere mil i diameter, kan det være helt vindstille.