Verden

Sender hjelp til Filippinene

TYFON: Norges Røde Kors sender i dag en vann og sanitærekspert til Filippinene, for å hindre epidemier. Også staten bidrar.

- Røde Kors på Filippinene jobber nå på spreng med å redde liv, søke etter overlevende og gi hjelp til de som er kommet til evakueringssenterene. Veiene inn til mange av områdene som er rammet er blokkert av trær, strømledninger som har falt ned og ødeleggelser på selve veien. Det har også kommet rapporter om jordskred som følge av tyfonen. Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme fram til de som trenger det aller mest, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raustøl.

Vannekspert

- I dag tidlig reiser Marcus Bolleurs, som ekspert i vann og sanitærforhold til Filippinene. Faren for epidemier i kjølvannet av slike katastrofer er store, og han reiser for å få kontroll over hvilke behov som må dekkes, sier Raustøl til Dagsavisen.

Foreløpig avventer Norges Røde Kors situasjonen, før de eventuelt vil bidra med mer.

- Det filippinske Røde Kors har god erfaring med naturkatastrofer, og jobber godt. Men vi er klare til å bidra. Vi har et feltsykehus parat, og kan kjapt mobilisere helsepersonell som sykepleiere og kirurger. Vi har også en del utstyr, som blant annet telt, forhåndslagret i Kuala Lumpur, sier han.

Massiv katastrofe

Etter at rapportene begynner å komme inn fra de rammede områdene, ser man konturene av en massiv katastrofe som har hatt store konsekvenser for befolkningen særlig i Leyte-området, men også i de nordre delene av Cebu, Iloilo og Palawan.

I tillegg er kommunikasjonslinjene inn til områdene fremdeles nede, skriver Røde Kors på sine nettsteder.

- Vi har Røde Kors-team inne i de rammede områdene, men vi har ennå ikke fått kartlagt omfanget av hjelpen de trenger, fortsetter Raustøl.

Veteranhjelp

Tre norske veteraner er på vei til Filippinene for å hjelpe befolkningen som er rammet av tyfonen Haiyan. De tre skal være i landet i inntil 14 dager.

Teamet reiser på oppdrag fra Making Change og er en felles operasjon med den amerikanske veteranorganisasjonen Team Rubicon USA. Veteranene har erfaring fra tilsvarende katastrofer som den i Filippinene og har tidligere tjenestegjort i Afghanistan, Irak og Balkan. I tillegg har de medisinsk erfaring.

Også staten bidrar til katastrofen på Filippinene.

- Norge er moralsk forpliktet til å hjelpe tyfonofrene på Filippinene, mener utenriksminister Børge Brende.

- Vi følger situasjonen veldig tett. Det er stor medfølelse her, sier Brende til NTB på telefon fra Indias hovedstad New Delhi, der han deltar på et møte mellom europeiske og asiatiske utenriksministre.

Utenriksdepartementet vedtok i går å gi 20 millioner i øyeblikkelig hjelp til tyfonofrene, og Brende er beredt til å åpne lommeboka ytterligere så snart man får en bedre oversikt over situasjonen. Også EU bidrar med økonomisk nødhjelp, og gir tre millioner euro i nødhjelp til tyfonrammede Filippinene.

- Dette er en av de kraftigste stormene verden har sett noensinne, sa EU-kommissær for humanitær hjelp, Kristalina Georgieva, i går ettermiddag.

Røde Kors har gjennom helgen fått henvendelser fra folk som ønsker å hjelpe de som er rammet.

- Vi har opprettet et telefonnummer og en bankkonto folk kan gi til, sier Raustøl. Ønsker du å bidra til arbeidet kan du ringe 820 44000, gi via SMS ved å sende HJELP til 2272 eller gi direkte til kontonummer 82000610190, så skal vi sørge for at hjelpen kommer fram, avslutter Raustøl.

Til UNICEF kan en sende SMS til 2160 eller gi på kontonummer 1644 04 09400.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen