Senatet vil ha slutt på Trumps unntakstilstand

Et flertall i Senatet i USA vil oppheve unntakstilstanden som Donald Trump har innført ved grensa mot Mexico. Men Trump nekter å lytte til de folkevalgte.

 

59 senatorer – blant dem tolv av Trumps partifeller – stemte torsdag for et forslag om å oppheve unntakstilstanden.

Resultatet var ventet, men det var på forhånd uklart hvor mange republikanere som ville støtte forslaget. Det er tidligere vedtatt med klart flertall også i Representantenes hus.

Dermed har de folkevalgte sagt tydelig ifra om hva de mener om Trumps spesielle framgangsmåte for å skaffe penger til sin mur langs Mexico-grensa.

Les også: Donald Trump erklærer unntakstilstand. Men det er ingen krise på grensen til Mexico.

Varsler veto

Trump har imidlertid varslet at han vil legge ned veto mot Kongressens beslutning.

Både i Senatet og Representantenes hus kreves det to tredels flertall for å overkjøre et president-veto. Og så mange motstandere av Trumps framgangsmåte er det trolig ikke blant de folkevalgte.

Kort etter torsdagens avstemning bekreftet presidenten at han fortsatt har til hensikt å trosse de folkevalgte.

– VETO! skrev han på Twitter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fikk ikke penger

Målet med unntakstilstanden er å skaffe til veie penger for å bygge en større barriere langs grensa mot Mexico. Trump mener lengre murer eller gjerder her vil hindre ulovlig innvandring.

Kongressen har imidlertid gjentatte ganger nektet å bevilge penger til prosjektet. Trump ønsker derfor å overføre penger fra forsvarsbudsjettet i stedet.

I utgangspunktet kan ikke presidenten selv flytte penger på denne måten, og det er derfor han har benyttet seg av lovparagrafer som regulerer presidentens mulighet for å innføre unntakstilstand.

Demokratene er sterkt kritisk til fremgangsmåten og mener Trump omgår maktfordelingsprinsippet i USAs grunnlov.

Ingen amerikansk president har tidligere innført en unntakstilstand som deretter er blitt forsøkt opphevet av Kongressen. Hvis Trump gjør som han har lovet og overkjører Kongressens vedtak i denne saken, blir det hans første veto som president.

Les også: Hva betyr en nasjonal unntakstilstand i USA?