Et offer for lørdagens terrorangrep bæres til graven av sørgende pårørende i Gaziantep.

– Selvmordsbomberen var 12–14 år

Selvmordsbomberen som drepte minst 51 personer i et bryllup sør i Tyrkia, var kun 12–14 år, opplyser president Recep Tayyip Erdogan.

 

Dødstallet steg i går til 51, og 69 personer ble såret i angrepet, hvorav 17 fikk livstruende skader. Tyrkisk politi etterlyste i går to menn som kom til bryllupet sammen med selvmordsbomberen, og som flyktet fra stedet rett etter at bomben gikk av lørdag kveld. Restene av en selvmordsvest er funnet på åstedet.

Mange av gjestene i bryllupet var kurdere, og Erdogan anklager ekstremistgruppa IS for å stå bak angrepet. Men han understreker at han ikke skjelner mellom IS, den kurdiske PKK-geriljaen som han ligger i krig med, og predikanten Fethullah Gülens bevegelse, som han beskylder for å stå bak kuppforsøket i juli.

Kurdisk brudepar

Bruden og brudgommen var begge tidligere bosatt i den kurdisk-dominerte regionene Siirt, men de var tvunget til å flykte som følge av kampene mellom PKK-geriljaen og tyrkiske regjeringsstyrker. Begge ble lettere skadd og overlevde angrepet der så mange av gjestene deres ble drept.

– De gjorde bryllupet vårt til et blodbad, sa bruden da hun forlot sykehuset, samtidig som begravelsene av ofrene allerede var i gang.

Mange av dem som var til stede i begravelsene, ropte skjellsord mot Erdogan og tyrkiske myndigheter, og en representant for Erdogans AKP-parti, som hadde ønsket å være til stede, holdt seg borte på grunn av den fiendtlige stemningen.

Det prokurdiske partiet HDP oppgir at mange partimedlemmer var til stede, og bryllupet ble holdt i en bydel der det bor mange kurdere. Også brudgommen skal være medlem av HDP. Det er ikke unaturlig at IS angriper kurdere i Tyrkia ettersom den syriskkurdiske YPG-militsen står i første rekke i krigen mot IS i Syria.

Umut Özkirimli, Tyrkia-ekspert ved Lunds universitet, mener mye tyder på at IS sto bak og at kurderne var målet for angrepet.

– Bryllup har en veldig sterk symboleffekt innen islam. Det hadde antakeligvis vært enda verre å sende en selvmordsbomber til en skole, men det er ikke mulig å finne en skole i Gaziantep med kun kurdiske elever, sier han til nyhetsbyrået TT.

Ber om samhold

Statsminister Binali Yildirim oppfordrer til samhold etter angrepet.

– Vår sorg er stor, men vær sikker på at vår enhet og vårt fellesskap vil beseire disse djevelske angrepene, sier han.

Angrepet skjedde noen timer etter at Yildirim hadde varslet at landet kommer til å spille en mer aktiv rolle i krigen i Syria det neste halvåret. Da sa han også at det syriske regimet har begynt å se kurderne på syrisk side av grensen som en trussel, slik også Tyrkia gjør.

Angrepet i Gaziantep føyer seg inn i rekken av flere blodige angrep i Tyrkia det siste året, hvorav IS har fått skylden for noen og militante kurdere for andre. Kurdiske aktivister har samtidig anklaget regjeringen for bevisst å overse etterretning som kunne ha avslørt terrorplaner mot kurdiske mål. (NTB)