Verden

Selvmord ga ansikt til gresk lidelse

77 år gamle Dimitris Christoulas ble et ansikt på smerten sparetiltakene påfører grekerne, da han skjøt seg selv foran parlamentet.

– Nå håper jeg på et nytt Hellas, sier datteren Emmy.

Halv ni på morgen 4. april piper Emmys mobiltelefon. Tekstmeldingen fra den 77 år gamle faren inneholder bare ett ord: «Slutten».

– Jeg skjønte med en gang at noe veldig alvorlig var i ferd med å skje, sier Emmy til NTB.

Noen minutter senere, under et tre på Syntagmaplassen ved nasjonalforsamlingen i Aten, retter faren en pistol mot tinningen og trekker av.

Et rop

– Jeg forsøkte å ringe med en gang jeg fikk SMS-en. På bilradioen på vei til huset hans hørte jeg om et selvmord. Men jeg koblet det ikke før jeg fant brevet noen minutter senere, forteller Emmy og tar et trekk av en sigar.

Vi møter henne i leiligheten hennes i området Agia Paraskevi i Aten noen dager før det greske valget søndag. Et valg det er knyttet svært stor spenning til.

– Min fars handling var et rop om en oppvåkning. Han valgte Syntagmaplassen fordi den var sentrum for motstanden mot avtalen om kutt og sparetiltak. Han ville at de unge skulle fortsette, sier Emmy Christoulas om farens selvmord.

Åpnet øynene

Den desperate handlingen skapte en bølge av sympati, kombinert med sinne mot de politiske lederne. Flere tusen mennesker møtte opp i begravelsesseremonien.

– Selvmordet åpnet øynene til folk og endret den politiske agendaen. Det har ført til en diskusjon om hvor langt en person er villig til å gå for verdighet, sier Emmy videre.

– Det var ikke en handling i fortvilelse, min far ga alt for det han trodde på.

Den massive motstanden mot Hellas' avtale med de internasjonale långivere kom klart til syne under valget i begynnelsen av mai. Et stort flertall stemte på partier som er imot avtalen.

Væpnet opprør

– Dette var nøyaktig det min far ønsket, sier Emmy Christoulas.

Hun er sterkt kritisk til regjeringens reaksjoner etter selvmordet.

– Mens blodet hans fortsatt lå på Syntagma, forsøkte regjeringen å avfeie det politiske budskapet. Men det kollapset i det øyeblikk vi offentliggjorde brevet han etterlot, sier Emmy mens hun viser fram et fotografi av faren.

I brevet skrev faren blant annet at politikerne gjennom kutt i pensjonen fratok ham muligheten til å leve. Han spådde også at de unge vil ty til væpnet opprør.

Verdighet

Emmy Christoulas beskriver situasjonen i dagens Hellas som et politisk og økonomisk apartheid, og da særlig for eldre mennesker. Pensjonene er kuttet i gjennomsnitt 25 prosent de siste årene, og de eldre blir rammet hardt av svekkede helsetjenester.

– Et demokrati burde sørge for at gamle kan leve sine siste år med verdighet. I Hellas har vi en demokratisk krise og de eldre er blitt sviktet, sier hun.

Dimitris Christoulas' selvmord har fått mye oppmerksomhet, men han er langt fra alene. Den økonomiske og sosiale krisen i Hellas de siste årene har ført til en kraftig økning i antall selvmord.

Nytt Hellas

I perioden 2009– 2011 steg antall selvmord med over 22 prosent, ifølge offisielle tall.

På treet på Syntagmaplassen henger det fortsatt brev og støtteerklæringer til Dimitris Christoulas.

– Nå skal vi forsøke gjenopprette demokratiet i Hellas. Grekernes ønske er ikke å føye seg etter finansmarkedene og deres krav. Vi vil slåss for et nytt Hellas, og den kampen tror vi vi vinner, sier Dimitris' datter Emmy. (NTB)

Mer fra Dagsavisen