Verden

Se! En spansk by der alle har jobb

Ordføreren i den spanske byen Marinaleda stjeler fra butikker for å gi mat til de fattige. Og styrer en by nesten uten arbeidsledige.

MARINALEDA (Dagsavisen): Mens Spania sliter med Europas høyeste arbeidsledighet, kan landsbyen Marinaleda, 100 kilometer fra Sevilla, skryte av en ledighet på bare tre-fire prosent.

- Ikke tilfeldig, hevder Marinaledas ordfører de siste 33 årene, Juan Manuel Sánchez Gordillo, overfor Dagsavisen:

- Vi har direkte demokrati, setter arbeiderne i sentrum og tillater ikke at hus og hjem blir offer for økonomiske spekulasjoner.

Grodillo er kommunist, bærer alltid palestinaskjerf og slipper ikke taket i idealene.

Jobb til de fleste

Spanjoler flest måper når de hører om forholdene for de knapt 3.000 innbyggerne i Marinaleda: Her er nok av jobber, boliger uten lån og billige barnehager.

Det aller meste av sysselsettingen er knyttet til jordbruket. På store jordbruksområder nord for bysenteret råder landbrukssamvirket over store områder med oliventrær og marker og produserer frukter og grønnsaker. Høstingen er sesongbetont. Dermed er det i enkelte perioder mindre arbeid å få. Som nå. Gordillo forklarer:

- I dag har vi en arbeidsledighet på tre-fire prosent. I resten av Andalucía er ledigheten ti ganger større.

Eget kommunalt boligprogram

Mens mange spanjoler i dag ikke får boliglån fordi de ikke har jobb, sitter andre i gjeldsfella med allerede høye lån som de ikke klarer å håndtere uten en jobb. Samtidig blir boligene stadig mindre verdt.

I Marinaleda er flere hundre boliger bygget innenfor det kommunale boligprogrammet: Innbyggerne får tilbud om å bygge boliger på 90 kvadratmeter med tre-fire soverom, bad, garasje og hage/patio. Tomt og byggevarer er gratis. Med 450 dagers egeninnsats, får de gratis og profesjonell hjelp fra arkitekter og håndverkere. Husleie: 15 euro i måneden! (Altså rundt 110 norske kroner.) Men du kan ikke selge boligen din fritt.

Ordfører Gordillo er ikke i tvil om at Marinaledas system kan overføres til resten av Spania.

- Vi trenger en annen modell enn kapitalismen. Vårt system er bra.

Men det er nok av kritiske røster. Noen mener at Marinaleda står stille økonomisk og at alt bare handler om å fordele elendigheten framfor å skape ny vekst og rikdom.

- Denne byen har stagnert, svarte Hipólito Aires da storavisen New York Times var i landsbyen for å lage en reportasje. Aires, som jobbet på den lokale bensinstasjonen, hevdet at den politiske atmosfæren i landsbyen var kvelende og at ordføreren støtte ut sine politiske motstandere.

Che framfor kongen

Ordfører Gordillos store ideal er den argentinske geriljalederen Che Guevara. Dessuten har han gode forbindelser til president Hugo Chávez i Venezuela. Che Guevara pryder veggen på ordførerkontoret der bildet av spanskekongen og det spanske flagget skulle ha hengt.

- Che har mer verdighet enn kongen, hevder Gordillo mens han kaster et blikk bort på puebloens eget stripete flagg i fargene grønt, hvitt og rødt. Kommunevåpenet midt i flagget viser en hvit fredsdue som flyr over en landsby. Teksten lyder «En drøm om fred».

- Men om Marinaledas system er så bra, hvorfor følger ikke flere kommuner etter?

- Det har vært en hard kamp for å komme dit vi er i dag, svarer Gordillo som forteller hvordan innbyggerne okkuperte jord fra en av Spanias rikeste familier, aksjonerte, bl.a. gjennom sultestreiker og hvordan aksjonistene i Marinaleda ble trakassert av fascistiske grupper.

Åpne og ukentlige «asambleas» (forsamlinger) styrer byen. Her bestemmes lønninger, skatter og avgifter, priser på kommunale tjenester, osv. Kommunen praktiserer likelønn, i dag er den 47 euro (350 kroner) for et dagsverk på 6,5 timer.

Ikke all verden, men mer enn den spanske minimumslønna. Og når utgiftene er lave - barnehageprisene er 12 euro i måneden (90 kroner), inkludert mat - så strekker pengene lenger enn andre steder.

Møter motstand

Marinaledas ordfører skapte overskrifter verden over for sommerens plyndringer av to supermarkeder i nabolandsbyene Écija og Arcos de la Frontera. Mens ordføreren selv distraherte de ansatte, plukket aksjonistene hans med seg 21 traller med sukker, olje, melk, ris fra butikkene.

Etterpå ble ordføreren fordømt på alle kanter: Fra de store partiene på høyre- og venstresiden til småpartiene, fra de største fagforbundene - og selvsagt fra ledelsen i de store matvarebutikkene. Mer alvorlig er det trolig at også hjelpeorganisasjonen som ordfører Gordillo hadde pekt ut som mottakere av maten, nektet å ta imot.

- Jeg har aldri gått med slips. Skjerfet bærer jeg i solidaritet med palestinerne og deres sak, forklarer 55-åringen som er født og fortsatt bor i Marinaleda. Han er også medlem av det andalusiske parlamentet i Sevilla.

- Hvor lenge fortsetter du som ordfører?

- Så lenge folk vil ha meg. Siden jeg blir gjenvalgt med absolutt flertall hver gang, må jeg jo gjøre noe riktig, avslutter Gordillo.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen