Verden

Saudia-Arabias kronprins på G20-møte: Vil riste av seg skandalen

Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman håper G20-toppmøtet i Argentina vil redde omdømmet hans. Men det ulmer fremdeles rundt ham.

JAFFA (Dagsavisen): Det bestialske drapet på journalisten Jamal Khashoggi, som ble utført på ordre fra øverste hold i Saudi-Arabia, sjokkerte en hel verden: Flere europeiske stater stanset våpenhandelen med Riyadh, og plutselig kom selv Saudi-Arabias blodige krig i Jemen i internasjonalt søkelys.

Nå håper den 33-år gamle kronprinsen å kunne legge skandalen bak seg.

Før G20-toppmøtet i Buenos Aires i dag har han tatt nærmest en seiersrunde i Midtøsten: Kronprinsen besøkte De forente arabiske emirater, Egypt og Tunisia. I Egypt, som sårt trenger Saudi-Arabias økonomiske støtte, gikk folk «spontant» ut i gatene for å feire kronprinsens ankomst.

Les også: – Viser at Saudi-Arabia er en kriminalstat

– Forfølger ham

Kronprinsens rehabilitering blant Midtøstens ledere er ikke noen stor bragd. De fleste lederne i Midtøsten, ikke bare i arabiske land, men også Iran, Tyrkia og Israel, har lang erfaring i å fjerne sine motstandere. Hovedforskjellen er at det saudiarabiske drapet ble avslørt.

Likevel gikk ikke alt som planlagt under rundreisen. Kanskje er lederne villige til å leve med ham, men på grasrotplan var ikke alt som før. Da MbS, som kronprinsen kalles, var innom Tunisia, det arabiske landet med størst ytringsfrihet, demonstrerte journalister åpent mot besøket. Blant annet ble et fotografi av en enorm kjøttsag hengt over en kontorbygning. Khashoggi skal ha blitt oppskåret med en kjøttsag.

PROTESTER: Bin Salman ble møtt med protester i Tunisia tidligere denne uka. FOTO: NTB SCANPIX

Bin Salman ble møtt med protester i Tunisia tidligere denne uka. Foto: NTB scanpix

– Khashoggis spøkelse og de sultende barna i Jemen vil for all tid forfølge ham. Måten han ble mottatt i Tunisia viser dette, selv om han er blitt rehabilitert av Trump og andre ledere som trenge hans oljedollar, som brexit-pregede Storbritannia, sier Khaled Diab, en journalist i Tunisia, til Dagsavisen.

MbS, som har vokst opp i Golf-området, vet nok at å reise ut av landet kan være risikabelt. I nabolandet Qatar i 1995 benyttet kronprins Hamed bin Khalifa al-Thani anledningen da hans far emiren var på besøk i Sveits til selv å ta makten.

Les også: Khashoggi-saken: Tegnene var der lenge

Intriger i palasset

Få i den saudiarabiske kongeslekten har noensinne hatt så mange fiender som unge Mbs.

Ingen av Dagsavisens kilder i Saudi-Arabia er denne gangen villige til å snakke åpent, trolig av frykt. Men en anonym kilde sier noe høyst oppsiktsvekkende som kan vitne om atmosfæren.

– Jeg tror det er ganske sannsynlig at MbS vil bli drept en gang i framtiden. Han har skapt for mye røre, sier kilden.

Nøyaktig hva som skjer inne i palassene i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh er det få som vet. Men avisen The Washington Post har de siste dagene beskrevet utrolige scener, basert på samtaler med folk på innsiden. Da kong Abdallah, den forrige kongen, døde i 2015, ble bortgangen, ifølge avisen, bokstavelig talt holdt skjult fra hans bror, dagens kong Salman, som del av en dragkamp om rikets penger.

– Hvor er min bror, skal Salman ha skreket, og det ble kun svart at kongen «hvilte».

Avisen beskriver også intriger der prinsene regelrett spionerer på hverandre. Mobiltelefoner blir avlyttet og skjulte kameraer gjemt i askebegre rundt omkring i palassene. MbS forskanset sitt grep på makten nettopp ved å uskadeliggjøre alle sine utfordrere, og Khashoggi ble et offer for en utrenskningsprosess som på ingen måter begynte med ham.

Svekket

David B. Roberts, en Saudi-Arabia-ekspert ved King’s College i London, tror det tidligere så mektige kongeriket er svekket.

– Det er helt klart at skandalen rundt drapet på Jamal har ført til at Saudi-Arabia er blitt mer forsiktig, sier han. Men han legger til at kronprinsen selv kanskje er blitt en fare for kongeriket.

– Kronprinsen er nødt til å begrense sin forkjærlighet for slike tabu-brytende langtrekkende beslutninger hvis denne staten skal kunne overleve, sier han til Dagsavisen.

Les også: – For kongefamilien er folket undersåtter

Trengs mot Iran

Men når verdens ledere samler seg i Argentina, vil de færreste nevne drapet offentlig. Et innfløkt og dramatisk spill vil likevel utspille seg i kulissene: USA vil støtte MbS fordi han trengs i dragkampen mot Iran.

Men MbS vet han har problemer med Vesten, og har avtalt å møte ingen annen enn Russlands president Vladimir Putin, som etter spenningen rundt Ukraina på sin side gledelig vil øke sin innflytelse i Midtøsten. President Donald Trump, mannen som egenhendig reddet den saudiarabiske lederen med sine støttende uttalelser, vurderer samtidig å avlyse sitt møte med Putin, nettopp på grunn av Ukraina.

Mer fra Dagsavisen