Verden

Saudi-Arabia med nye Khashoggi-innrømmelser - nå begynner også Trump å tvile

President Donald Trump er kritisk til Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi og anklager saudiaraberne for løgn.

Av: Birgitte Iversen og Nils-Inge Kruhaug, NTB

Ifølge Washington Post kritiserer president Trump Saudi-Arabias forklaring og anklager myndighetene i landet for å lyve om drapet.

Samtidig understreker han at landet er en svært viktig alliert, og han holder muligheten åpen for at kronprins Mohammed bin Salman ikke var den som beordret saudiarabiske agenter til å ta livet av Khashoggi.

Trump har tydeligvis endret oppfatning om saken, for fredag sa presidenten at han mente Saudi-Arabias forklaring var troverdig.

Men privat har presidenten gitt uttrykk for at det gode forholdet som hans svigersønn Jared Kushner har til kronprinsen Mohammed bin Salman, nå er i ferd med å bli en byrde, skriver Washington Post videre.

LES OGSÅ: Khashoggi-saken ryster verden, men å bortføre og drepe egne statsborgere får sjelden store konsekvenser

– Kan føre til ubotelig skade

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi kan ha ført til ubotelig skade på forholdet mellom Saudi-Arabia og vestlige land, ifølge ekspert.

De kraftige internasjonale reaksjonene på drapet har ført Saudi-Arabia ut i den største krisen på mange år, og kan sette de ambisiøse reformplanene til kronprins Mohammad bin Salman i fare, sier Michael Stephens, midtøstenforsker ved Londons Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) til nyhetsbyrået AP.

Kronprinsen håper å sikre internasjonal støtte til å omforme landets oljeavhengige økonomi, men nå kan kongedømmet isteden stå overfor internasjonale sanksjoner.

– Spørsmålet nå er hvor koordinerte eventuelle reaksjonene fra vestlige regjeringer vil være, og i hvor stor grad de ønsker å eskalere reaksjonene på en samkjørt måte, sier Stephens.

– Vil økonomiske sanksjoner anses som tilstrekkelig for å gi beskjed til Saudi-Arabia om at dette aldri må skje igjen? Noen vil mene at dette er ikke er nok, mens andre, som USA, vil kanskje mene at det er å gå for langt, sier Stephens.

BAKGRUNN: Dette skjer i Saudi-Arabia akkurat nå: Kronprins Mohammad bin Salman  klamrer seg til makten, men tegnene til det som skulle komme – og det som nå kan skje – var der lenge

– For viktig allierte for USA

Saudi-Arabias største bekymring er hva USA vil foreta seg. USA er en avgjørende alliert mot erkerival Iran og en nøkkelkilde til utenlandsk investeringer i landet.

Et sterkt amerikansk svar kan oppmuntre andre vestlige land til å følge opp, noe som vil forsterke krisen, ifølge AP.

President Donald Trump har så langt sendt tvetydige signaler ved både å kreve streng straff etter drapet, samtidig som han sier han ikke vil sette amerikansk våpeneksport til landet i fare.

Seniorforsker Sverre Lodgaard i NUPI mener Saudi-Arabia er en for viktig alliert til USA til at drapet vil få større følger for forholdet til USA

– Saudi-Arabia er svært viktig i Trumps Midtøsten-strategi, som først og fremst går ut på å tvinge fram et regimeskifte i Iran. Saudi-Arabias rolle som viktig alliert for USA har nå også med Syria og Irak å gjøre, for landet bruker mye penger på å begrense den iranske innflytelsen der, sier Lodgaard til NTB.

LES OGSÅ: Donald Trump hevder fortsatt at han ikke har forretninger med Saudi-Arabia. Men tidligere uttalelser fra Trump selv viser noe helt annet

Penger til palestinerne

Også i Trumps lenge lovede plan for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne spiller Saudi-Arabia en sentral rolle, påpeker Lodgaard.

Han sier USA ønsker at saudiaraberne skal bidra med store beløp til gjenoppbygging på Gazastripen og investere stort på Vestbredden. Slik håper Trump å få palestinske ledere til å gå med på en plan som ellers vil favorisere Israel, mener han.

Samtidig kan det komme reaksjoner fra Kongressen, hvor både republikanere og demokrater har uttrykt kraftig sinne over drapet. Noen har bedt om at det innføres innreiseforbud og målrettede sanksjoner mot enkeltpersoner i forbindelse med saken, skriver AP.

– En fryktelig feiltakelse

Vestlige regjeringer uttrykker også sterk tvil om Saudi-Arabias offisielle versjon om at Khashoggi døde under en slåsskamp i konsulatet.

Anonyme tyrkiske tjenestemenn har tidligere sagt at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble torturert og deretter drept og partert etter å ha gått inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at han vil legge fram «den fulle og hele sannhet» om drapet tirsdag.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland ba i en felles uttalelse søndag Saudi-Arabia legge fram troverdige fakta om hva som egentlig skjedde med Jamal Khashoggi.

Lørdag kritiserte president Trump for første gang Saudi-Arabias forklaring og anklaget myndighetene i landet for å lyve om drapet, ifølge Washington Post. Samtidig forsvarer han landet som en svært viktig alliert.

Søndag kveld uttalte Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir at drapet var «en fryktelige feiltakelse». Han hevder samtidig at kronprins Mohammad bin Salman ikke visste om det. Jubeir sier videre han er sikker på at forholdet mellom Saudi-Arabia og USA «vil overleve dette».

Mer fra Dagsavisen