Verden

Sarkozys rake motsetning

Élysée-palassets nye leietaker François Hollande kunne knapt ha vært mer ulik forgjengeren Nicolas Sarkozy.

Sammenlignet med den brautende og temperamentsfulle Sarkozy kan Hollande virke både grå og kjedelig. Men Frankrikes nye statssjef har lovet å bli «en normal president» og en brubygger.

– Frankrikes neste statsoverhode må være det stikk motsatte av Nicolas Sarkozy, har budskapet vært fra Hollande.

Han har kjørt en valgkamp på velgernes misnøye med Sarkozy og hans personlige stil.

Selv har Hollande prøvd å skape seg et nytt image. Han har gått ned ti kilo for å kvitte seg med kallenavnet «karamellpuddingen». Og han byttet ut brillene til et mer trendy par, angivelig etter å ha blitt overtalt av journalistkjæresten Valérie Trierweiler.

– Ubrukelig

Hollande gikk til valg på et program som er typisk for sosialistpartiet: løfter om økte skatter for de rikeste, mer penger til sosiale formål og nye jobber i det offentlige.

Men han blir av Sarkozy kalt ubrukelig og kritisert for sin manglende regjeringserfaring.

Sosialistenes tidligere statsminister Lionel Jospin forsøker å dempe kritikken ved å insistere på at Hollande under hans statsministerperiode var involvert i alle regjeringens viktige beslutninger.

Uttalelser om at finansverdenen er hans fiende og at eurosonens finanspakt må reforhandles, har uroet mange. Men politiske eksperter har sett dette først og fremst som valgkampretorikk og mener at Hollande kan bli en pragmatisk leder.

Mitterrand-skolert

Hollande fikk sin politiske skolering under tidligere president i EU-kommisjonen, Jacques Delors, og sosialistenes forrige og eneste president, François Mitterrand.

Hollande ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i 1988 og ble av statsminister Lionel Jospin utnevnt til leder av sosialistpartiet i 1997. En post han hadde fram til Martine Aubry tok over i 2008.

Hollande ble født i den nordfranske byen Rouen i 1954. Hans far var lege og sto politisk langt til høyre, og hans mor jobbet som sosialarbeider. Hollande gikk som svært mange i det franske statsapparatet på eliteskolen Ecole National d'Administration.

Der møtte han Ségolène Royal, som Sarkozy slo klart i det forrige presidentvalget. Royal og Hollande giftet seg aldri, men var samboere i tretti år og har fire barn sammen.

– Lykketreff

Enkelte ønsket Hollande som kandidat allerede ved forrige valg, men samboeren Royal hadde allerede posisjonert seg som partiets førstevalg. De to gikk fra hverandre før valget, men holdt det hemmelig til etter nederlaget.

Forholdet de to imellom har siden til tider vært turbulent, men Royal støtter nå ekssamboeren og forsøker å bidra til å gi inntrykk av at sosialistene nå står samlet.

Når Hollande nå flytter inn i Élysée-palasset, har det nesten like mye med tilfeldigheter å gjøre som med hans politiske skarpsindighet. Hollande sikret seg partiets nominasjon etter at den politiske karrieren til favoritten Dominique Strauss-Khan var over som følge av beskyldningene om voldtekt av en stuepike i New York.

– Hollandes nominasjon var mer enn noe annet et utrolig lykketreff, sier den politiske analytikeren Frederic Sawicki til AFP. (NTB)

Mer fra Dagsavisen