Verden

Sarah Palin åpner døra for 2012

Sarah Palin mener republikanerne gjorde et utrolig godt valg. Nå vurderer hun å prøve seg som presidentkandidat om fire år.

Se karikaturer: USA har valgt ny president Se karikaturer: USA har valgt ny president

Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin er tilbake i hjemstaten Alaska etter et par svært hektiske måneder som valgkampmakker for John McCain. Kvinnen som gikk fra å være «Sarah, hvem?» til republikansk stjerne over natten, godtar ikke kritikken fra John McCains støttespillere – som er begynt å hagle etter at valget er over, og tapt. I et intervju med avisen Anchorage Daily News i hjemstaten, legger Palin skylda på George W. Bush og hans politikk for at alt gikk galt.

– Utrolig

– Det er utrolig at vi gjorde det så godt som vi gjorde, mener Palin og sikter til at hun og McCain fikk 46,1 prosent av stemmene i valget for en uke siden.

Barack Obama vant valget med totalt 52,6 prosent av stemmene. Palin hadde altså forventet å gjøre et enda dårligere valg.

– Jeg tror Republikanerne representerte for mye av status quo, for mye av alt det som har gått galt de siste åtte årene, så amerikanerne ristet på hodet og tenkte: «Vent litt, hvordan har vi greid å få en gjeld på ti billioner dollar med en republikansk administrasjon? Hvorfor har det vært så mange tabber i krigsstrategien med en republikansk administrasjon?». Om vi skal snakke om forandring, så må vi komme oss langt vekk fra det som den nåværende administrasjonen har representert, sier Palin.

Angrer munnkurv

Kvinnen som ble kritisert nord og ned for at hun ikke ville snakke med journalister i løpet av valgkampen, etter først å ha gjort en svært dårlig figur i minst to dybdeintervjuer sendt på nasjonal TV, stiller denne uka opp i intervjuer med Fox, NBC og CNN.

– Jeg ville ha foretrukket flere muligheter til å snakke med media, fordi det var mange ting som jeg kunne ha, skulle ha sagt, som kunne ha og ville ha hjulpet John McCain, sa Palin i et intervju med Fox News mandag.

Palin sier videre at hun fortsatt mener at John McCain er den største lederen USA kunne få.

Entusiasme

Palin tilbakeviser kritikken som begynte å hagle mot henne fra McCains støttespillere straks valget var tapt. Mediene har fråtset i detaljer om at Palin-familien gikk bananas i klesbutikkene med Republikanernes kredittkort, hun tok imot to mannlige rådgivere iført bare et håndkle og hun skal ha nektet å følge strategien som ble staket ut.

Glemt er det bykset John McCain gjorde på meningsmålingene straks han annonserte sitt valg av visepresidentkandidat. Glemt er også den tydelige entusiasmen hun skapte blant millioner av konservative velgere. Til velgermøter med Sarah Palin kom det mange tusen flere enn til møter med John McCain alene.

Palin 2012

Også blant komikerne er Sarah Palin en stor stjerne, særlig har Tina Fey på Saturday Night Live på NBC hatt stor suksess med å imitere henne. I en sketsj trekker Fey, i Palins skikkelse, fram en t-skjorte med påskriften «Palin 2012». Nå avslører den virkelige Palin at hun har fått mersmak på storpolitikk og kan tenke seg mer presidentkampanje. Hun setter sin lit til at Gud skal vise henne veien før hun bestemmer seg for om hun vil være kandidat om fire år.

– Du vet, tro er en stor del av mitt liv. Og jeg legger alltid mitt liv i skaperens hender. Jeg tenker liksom, OK, Gud, om det er en åpen dør for meg et sted – det er slik jeg alltid ber – ikke la meg gå glipp av den åpne døra. Vis meg hvor den åpne døra er, sa hun i intervjuet med Fox News mandag.

– Selv om den bare står lite grann på gløtt, kan det hende jeg bare pløyer gjennom den, men ikke la meg gå glipp av en åpen dør. Hvis det er en åpen dør i 2012 eller fire år senere, og hvis det er bra for familien min, staten min, nasjonen, en anledning for meg, da pløyer jeg bare rett gjennom den døra, sa Alaska-guvernøren videre.

Palins tro kom i fokus under valgkampen da en video dukket opp på internett som viste henne bli velsignet av en heksejeger fra Kenya på en gudstjeneste i en pinsemenighet for tre år siden.

Mer fra Dagsavisen