Verden

– Sanksjoner skader både Russland og Vesten

UKRAINA: Straffetiltakene mot Russland rammer næringslivet både i Russland og landene som har innført sanksjoner, mener sjefen i russiske Severstal.

– Jeg vil oppmuntre politikere til å løse politiske problemer, først og fremst gjennom diplomati, og ikke påføre våre økonomier skade, sier Severstal-sjef Aleksej Mordasjov.

Torsdag samlet russiske og utenlandske næringslivsledere seg til det årlige økonomiske forumet i St. Petersburg.

Men bakteppet er dystert: Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya og militære sabelrasling ved Ukrainas østgrense har utløst to runder med sanksjoner fra USA, EU og Norge.

Laber deltakelse

Sanksjonene har ført til at en rekke russiske politikere og næringslivsfolk er ilagt innreiseforbud og har fått sine verdier i Vesten sperret. Også en rekke selskaper er underlagt sanksjoner.

Den spente situasjonen har fått mange næringslivstopper, blant dem Statoil-sjef Helge Lund, til å droppe St. Petersburg-møtet. Også Orklas konserndirektør for kommunikasjon, Håkon Magelig og Norges Rederiforbunds sjef Sturla Henriksen står over.

Men Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas deltar. Kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid begrunner det med selskapets 20-årige historie i Russland.

– Vi har betydelig interesser der som en internasjonal investor. Denne konferansen har vært en viktig arena i lengre tid for å gi oss innsikt og forståelse av hva som skjer i det russiske markedet, sier han til NTB.

– Banker må ha hjelp

Russland merker allerede sanksjonene fra Vesten godt i form av kapitalflukt, dyre støttekjøp av russiske rubler og svekket troverdighet. Det var budskapet fra USAs viseutenriksminister Victoria Nuland i et intervju med NTB nylig.

– Uansett om den russiske befolkningen forstår det eller ikke, blør Russland økonomisk på grunn av Putins vågestykker, forpliktelser og løfter til Krim, sier hun.

Torsdag varslet Russlands næringsminister Aleksej Uljukajev at det er behov for å styrke russiske banker med mellom 40 og 60 milliarder kroner for å stabilisere situasjonen, ifølge Itar-Tass.

Å gjøre om lån til bankene til bankaksjer og statlige støttetiltak kan være aktuelle tiltak for å håndtere bankenes finansieringsproblemer, ifølge Uljukajev.

– Rede til samarbeid

I en hilsen til St. Petersburg-møtet sa Putin at Russland ønsker utvidet samarbeid med andre land, men bare som en likeverdig partner.

– Russland er rede til å utvide kontakter på mange plan med alle sine partnere på et grunnlag av reell jevnbyrdighet og respekt for hverandres interesser.

Samtidig understreker Igor Setsjin, som er sjef i den russiske oljegiganten Rosneft, at USAs sanksjoner mot ham ikke står i veien for hans samarbeid med amerikanske partnere.

– For meg personlig har sanksjonene en teoretisk effekt. Vi kommer til å fortsette med arbeidet, og dette har ingen innvirkning på vårt samarbeid med våre amerikanske partnere. Vi setter pris på samarbeidet, sier Setsjin, som anses som en nær alliert av Putin.

FFI-forsker Tor Bukkvoll tror frykten for effekten av sanksjonene er større innad i Russlands økonomiske elite enn det som kommer til uttrykk.

– Men på kort sikt vil nye sanksjoner få små konsekvenser. På lang sikt kan de få konsekvenser på to vis: De kan redusere støtten til Putin i eliten og svekke den allerede svake russiske økonomien. Men da snakker vi kanskje tre år fram i tid, sa han til NTB nylig. (NTB)

– Åtte ukrainske soldater drept øst i Ukraina

Minst åtte ukrainske soldater er drept og 18 såret i sammenstøt med prorussiske separatister øst i Ukraina, melder flere sikkerhetskilder.

De hardeste kampene fant sted et par mil sør for industribyen Donetsk natt til torsdag, som nå kontrolleres av prorussiske separatister, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er også meldt om sammenstøt i naboregionen Luhansk, men der er det ikke kommet opplysninger om at kampene har krevd liv.

– Separatister angrep

Journalister fra nyhetsbyrået AP sier de har sett elleve drepte ukrainske soldater ved en kontrollpost i nærheten av landsbyen Blahodatne i Donetsk. Flere militære kjøretøy sto utbrent på stedet, og ifølge lokale innbyggere ble om lag 30 ukrainske soldater såret i sammenstøtet. De sier også at soldatene ble angrepet av prorussiske separatister.

Torsdag fortsatte også kampene rundt byen Slavjansk, et annet kjerneområde for separatistene.

Presidentvalg

Det ukrainske forsvaret har iverksatt en militæroperasjonen i de østlige delene av landet i et forsøk på å slå ned separatistene før søndagens presidentvalg.

Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov kunngjorde torsdag at regjeringen vil gjennomføre en «siste fase» i militæroperasjonene mot de militante separatistene.

– Vi er klar til å rense terroristene ut av regionene Luhansk og Donetsk, sa presidenten da han besøkte en militærbase øst i landet. (NTB)

NATO ser tegn på russisk retrett

Begrenset aktivitet på russisk side av grensen mot Ukraina kan bety at Russland er i ferd med å forberede en tilbaketrekning, ifølge NATO-sjefen.

– Vi har sett begrensede russiske troppeforflytninger i nærheten av Ukrainas grense, noe som KAN bety at enkelte av disse styrkene forbereder en tilbaketrekning, skriver NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på Twitter.

NATO har anslått at Russland har hatt 40.000 soldater utplassert rett ved Ukrainas grense mot Russland i øst.

– Det er for tidlig å si hva dette betyr, men jeg håper dette er begynnelsen på en fullstendig og reell tilbaketrekning, skriver Fogh Rasmussen.

– De fleste av de tidligere utplasserte russiske styrkene forblir i nærheten av den ukrainske grensen. Vi ser vedvarende russiske øvelser, understreker han videre.

NATO-sjefen fremholder at en omfattende russisk tilbaketrekning vil være «et første skritt i riktig retning».

– Russland må leve opp til sine internasjonale forpliktelser, særlig når Ukraina forbereder et viktig valg, skriver NATO-sjefen med henvisning til søndagens presidentvalg i Ukraina. (NTB)

Mer fra Dagsavisen