Sanders vinner New Hampshire med knapp margin

Bernie Sanders vinner Demokratenes primærvalg i New Hampshire i en jevn kamp mot Pete Buttigieg.

Med nærmere 90 prosent av stemmene talt opp, er det klart at sosialdemokraten Sanders sikret seieren med knapp margin foran den moderate Buttigieg.

– Denne seieren er begynnelsen på slutten for Donald Trump, sa Sanders til sine tilhengere i New Hampshire da resultatet var klart.

– Uansett hvem som vinner valget, og vi håper inderlig at det er oss, skal vi sammen overvinne den farligste presidenten i dette landets moderne historie, sa Sanders.

Les også: Donald Trump om demokratisk rival: «Komplett rasist»

Jevnt

Det ble en tett kamp mellom de to kandidatene, som også gjorde det best i Iowa.

Buttigieg reduserte Sanders' ledelse og skapte spenning om hvem av de to som ville sikre seieren i New Hampshire. Det endte med at Sanders tok sin første klare seier i nominasjonsvalget.

De to kandidatene, som er henholdsvis 78 og 38 år gamle, representerer både ulike generasjoner og ulike fraksjoner i Det demokratiske partiet.

Senatoren fra Vermont fikk 26 prosent av stemmene foran Buttigieg. Den tidligere ordføreren i South Bend i Indiana fikk litt over 24 prosent oppslutning.

– Jeg beundret senator Sanders da jeg gikk på skolen, jeg respekterer han dypt i dag, og jeg gratulerer ham med et sterkt resultat i dag, sa Buttigieg til tilhengere i New Hampshire.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Godt resultat for Klobuchar

Senator Amy Klobuchar fra Minnesota fikk nærmere 20 prosent av stemmene. Et resultat hun er godt fornøyd med.

– Hallo, Amerika. Jeg er Amy Klobuchar, og jeg vil slå Donald Trump, sa hun til tilhengere i Concord i New Hampshire, skriver CNN.

Det er til sammen 24 delegater i New Hampshire, og fordelingen er foreløpig ni til Sanders, ni også til Buttigieg og seks til Klobuchar, ifølge Reuters.

Les også: Mye på spill i New Hampshire

Nedtur for Biden

Tidligere visepresident Joe Biden og senator Elizabeth Warren havnet langt bak, og får ikke stor nok oppslutning til å få delegater fra New Hampshire. Grensen ligger på 15 prosent.

Biden har hevdet at han er kandidaten med størst sjanse til å vinne over Trump, men den siste uken har han mistet forspranget han hadde.

Les også: Mer motgang for Joe Biden etter at han kalte kvinne for «ponnisoldat»

Biden har allerede dratt videre til South Carolina for å drive valgkamp der.

– Vi har hørt resultatet fra de første to delstatene. Der jeg kommer fra er det bare startskuddet, sa Biden, som håper at hans støtte hos minoritetsbefolkningen i USA skal gi et løft i de to neste delstatene.

Det er nominasjonsvalg i Nevada 22. februar og i South Carolina 29 februar.

Les også: Ny måling: Alle disse slår Trump

Warren lover videre kamp

Elizabeth Warren sier både Sanders og Buttigieg er gode kandidater.

– Jeg respekterer dem begge, men kampen mellom fraksjonene i partiet har tatt en skarp vending den siste uken, sa Warren.

Hun mener selv hun er den beste kandidaten til å samle partiet.

– Vi kjemper for å redde demokratiet. Det er en kamp i motbakke, men valgkampen vår er laget for å vare, og dette er bare begynnelsen.

Selv om de to kandidatene forsøker å minimere konsekvensene av resultatet i New Hampshire, viser tidligere resultat at primærvalget her har stor betydning for valgkampen.

I moderne tid er det ingen demokrat som har blitt presidentkandidat uten å ha kommet først eller som nummer to i delstaten.

Kommentar: «En eneste person kan ødelegge Donald Trump som president i USA. Han heter Donald Trump»

Trump vant enkelt

I Republikanernes primærvalg i New Hampshire hadde president Donald Trump ingen reelle utfordrere. Trump ble utropt som vinner da stemmelokalene stengte i delstaten tirsdag kveld lokal tid.

For fire år siden var New Hampshire den første delstaten Trump vant i nominasjonskampen i Det republikanske partiet. I selve presidentvalget i november 2016 tapte Trump med knapp margin for demokraten Hillary Clinton.

Trump har siden hatt sterk støtte fra Det republikanske partiet, og det er ventet at årsmøtet i partiet, der presidentkandidaten blir valgt, blir en fire dager lang informasjonskampanje om hvordan Trump skal vinne valget.