Gro Harlem Brundtland. FOTO: NTB SCANPIX

Sammen i Rio

- Alle har et ansvar, ikke bare politikerne, sier Gro Harlem Brundtland om toppmøtet som beskrives som en ventet skuffelse.

RIO DE JANEIRO (Dagsavisen): - Norge står for en politikk som blir lagt merke til her, det ble den i 1992 og det blir den i 2012. Vi gjør det vi kan for å vise at det finnes løsninger, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, som med Norges nåværende statsminister Jens Stoltenberg deltok på toppmøtet for bærekraftig utvikling i Brasil i går.

For 20 år siden ledet Brundtland det første toppmøtet om bærekraftig utvikling i 1992. Møte skulle bli en milepæl i arbeidet for utvikling og miljø, og ledet til den internasjonale klimaavtalen. Fram mot toppmøtet i 1992 var Jens Stoltenberg en aktiv AUF-er og ledet Arbeiderpartiets miljøutvalg før han etter hvert ble statssekretær i Miljøverndepartementet. Han sier han trodde toppmøtet i 1992 ville redde verden.

- Den gang trodde jeg at hvis vi bare fikk samlet verden i Rio i 1992 så ville verden bli helt annerledes og mye bedre, sier Stoltenberg, og legger til at han raskt forsto at så enkelt er det ikke.

 

For lite

20 år etter er utfordringene de samme. I dag leder Jens Stoltenberg Norges delegasjon under en konferanse som i det store og hele har vært en gedigen skuffelse. Altfor lite har skjedd på 20 år, sier Brundtland.

- Jeg liker ikke hva jeg ser, for det burde vært bedre. Men det gjelder å fortsette å stå på, sier Brundtland som har vært høyt og lavt under hele konferansen. Hun trekker særlig fram energi og likestilling som temaer der hun mener verden har gjort alt for lite siden 1992.

 

Alles ansvar

20 år etter gjennombruddet for bærekraftig utvikling har Gro Harlem Brundtland likevel ikke mistet trua på hva politikere kan få til.

- Politikerne har et ansvar. Men jeg mener at alle mennesker har et eget ansvar. Det er i våre demokratier mulig å få en positiv utvikling hvis menneskene selv stiller krav til lederne om hva som er viktig. Det å sitte på en stol og peke opp på lederne og vente på at de skal gjøre noe, det har jeg ikke noen sans for, sier Brundtland.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no