Verden

Samlet fordømmelse av skoleangrepet

Et samlet verdenssamfunn fordømmer angrepet mot skolen i Peshawar.

– Jeg fordømmer på det sterkeste det avskyelige terrorangrepet mot uskyldige barn og lærere, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

– Å angripe barn og lærere på denne måten er avskyelig, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland sier han er rystet:

– Verden ser med skrekk og vantro på denne voldsomme terrorhandlingen. Mine tanker går til ofrenes familier og venner, og til alle de millionene av pakistanere som håper på en fredelig og demokratisk framtid, sier Jagland.

Sørger over barna

Jagland ber pakistanerne om å fortsette kampen for at barn skal få skolegang.

– Selv i disse mørke tider vil jeg oppfordre folk i Pakistan til å ikke gi opp håpet og inspirasjonen som nobelprisvinner Malala Yousafzai har gitt oss, sier han.

Fredsprisvinneren selv sier i en uttalelse at hun er knust:

– Uskyldige barn på skolen skulle ikke vært del av en slik avskyelig handling. Jeg fordømmer disse fryktelige og feige handlingene og støtter myndighetene og de væpnede styrkene i Pakistan, som så langt har gjort en prisverdig innsats for å løse denne grusomme situasjonen, sier Malala.

– Jeg, og millioner av andre fra hele verden, sørger over disse barna, mine brødre og søstre. Men vi vil aldri bli beseiret, fortsetter hun.

– Barbarisk

Statsledere over hele verden var raske med å fordømme angrepet da omfanget ble kjent:

– Ved å målrettet angripe elever og lærere i dette avskyelige angrepet, har terroristene igjen vist sin fordervelse, sier USAs president Barack Obama.

– Ord kan ikke uttrykke æresløsheten ved et slikt angrep, sier Frankrikes president François Hollande.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer angrepet.

– Ingen mål rettferdiggjør slik brutalitet. Alle barn har rett til utdanning. Å gå på skolen skal ikke måtte være en modig handling, sier Ban.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al-Hussein, omtaler angrepet mot skolen som barbarisk:

– Taliban har sunket lavere enn noensinne med dette angrepet, sier han.

Norsk-pakistanske politikere rystet

Flere norsk-pakistanske politikere uttrykker også forferdelse over det som har skjedd:

– I brutalitet og ondskap tror jeg dette overgår alt annet i nasjonens historie, sier Høyre-politiker Mudassar H. Kapur.

Ap-politiker Khalid Mahmood forteller til NRK at flere kaller dette for Pakistans Utøya. Også SV-politiker og norskpakistaner Akhtar Chaudhry er sterkt preget av angrepet.

– Det finnes nesten ikke ord til å uttrykke sinnet og raseriet over at mennesker tar liv av barn som ikke gjør noe annet enn å ta en utdannelse, sier han til Nettavisen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen