Verden

Samles rundt Snowden

Barack Obama har tre måneder på seg til å gjøre det rette, sier Dinah PoKempner i Human Rights Watch. Hun ber USAs president om å benåde verdens mest kjente varsler.

Bilde 1 av 3

NEW YORK (Dagsavisen): – Jeg vil først si tusen, tusen takk for all støtten, sa en rørt Edward Snowden til et rom fylt til randen av journalister og aktivister i New York onsdag.

Edward Snowden, som har levd i eksil i Russland siden han avslørte massiv overvåking av amerikanske og internasjonale borgere i 2013, var med via videolink fra Moskva, der han har bodd de siste tre årene, på flukt fra amerikanske myndigheter.

Tre menneskerettighetsorganisasjoner, Amnesty International, Human Rights Watch og ACLU – USAs eldste borgerretighetsorganisasjon, lanserte det de håper blir en massiv kampanje for å få USAs president til å benåde 33 år gamle Edward Snowden.

Barack Obama har drøye tre måneder igjen i Det hvite hus før enten demokratenes Hillary Clinton eller republikanernes Donald Trump tar over i januar.

Les også: Tar «Snowden» til Norge

Norge kan bidra

Snowden sa han har fått mer støtte enn han hadde drømt om da han i 2013 bestemte seg for å dele flere titusener med filer fra USAs overvåkingsmyndigheter NSA, der han da jobbet. Filene viste blant annet at USA overvåket Tysklands forbundskansler Angela Merkel, og 30 andre internasjonale statsledere, samt tele- og datatrafikk til vanlige folk over hele verden.

Avsløringene førte til bred debatt om overvåkingssamfunnet, og flere av NSAs praksiser ble dømt ulovlig i amerikanske domstoler. Kongressen har siden strammet inn noen av myndighetenes overvåkingsprogrammer. Enda viktigere er de mange teknologiselskapene som har utviklet metoder for å utveksle kryptert informasjon på, påpekte Snowden selv, og takket dem for arbeidet.

Dina PoKempner sier til Dagsavisen at hun tror høyt offentlig press mot Obama kan føre fram. Hun ber nordmenn signere underskriftskampanjen, og ber norske myndigheter om å gå foran for å gi Edward Snowden asyl.

Snowden har fått flere priser, og har blant annet bedt Norge om asyl for å kunne motta Ossietzkyprisen i november.

Dinah PoKempner i Human Rights Watch sier Norge i tillegg til å gi asyl, bør bruke sine diplomatiske kanaler til å støtte en benåding.

– USAs allierte samarbeider på sikkerhetsfronten, og deler etterretning med USA. De må også vise at de deler demokratiske verdier og respekt for menneskerettigheter, sier PoKempner til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krig mot varslerne

Edward Snowden risikerer 30 år i fengsel hvis han kommer tilbake til USA. I likhet med en rekke varslere er han siktet under USAs spionlov, noe som blant annet gjør at han ikke får anledning til å forklare seg i retten.

– Jeg har ikke spionert, sier Snowden.

Barack Obama, som selv er jurist, har gått svært hardt ut mot varslere i sin tid som USAs president. Obama har siktet flere varslere enn alle andre tidligere presidenter til sammen.

– Det er på høy tid at Barack Obama begynner å tenke på sin presidentarv, sier Anthony Romero, leder i ACLU.

Han mener timingen er god.

– Det er ikke uvanlig for presidenter å bruke sine siste måneder på de vanskeligste avgjørelsen.

I dag har også Oliver Stones spillefilm «Snowden» premiere i USA. Stone er en av Snowdens mange kjente støttespillere og som Dagsavisen skrev i går kommer Stone personlig til Norge for å lansere den kontroversielle filmen. Ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN jobber politisk og juridisk med å få Snowden til Norge for å motta den høythengende Ossietzkyprisen 17. november.

Dagens leder: Regjeringen må våge å trosse amerikanske myndigheter

Angrer ikke

Snowden håper filmen vil gjøre at avsløringene om overvåkingen når et større publikum i USA og resten av verden.

– Dette handler ikke om meg, men om oss og hva slags samfunn vi vil ha, sa Snowden fra Moskva.

Han understreket igjen at han ikke angrer på det han gjorde, og at han ønsker å komme tilbake til hjemlandet og familien sin. Det er ikke kjent at noen har kommet til skade som følge av avsløringene.

Så langt har det vært lite godvilje å spore i Det hvite hus. Talsmann Josh Earnest sier Barack Obama står fast ved at lekkasjen «skadet USA», svekket den nasjonale sikkerheten og utsatte amerikanske borgere for risiko. Earnest sier også at Snowden vil bli rettferdig behandlet.

Les også: Derfor vil «alle» ha Snowden til Norge

Mer fra Dagsavisen