Verden

Samler seg om angrepsplan

MOT ISLAMISTENE: Mens verdens ledere fordeler krigsoppgavene mot Den islamske staten (IS), advarer en sentral forsker om at hele strategien mot gruppen kan være et feilspor.

JERUSALEM (Dagsavisen): USA, som står for koalisjonsbyggingen, er optimistisk når det gjelder kampen mot IS.

- Vi har land i regionen, utenfor regionen og USA som alle er rede til å gi militær assistanse hvis nødvendig, fortalte utenriksminister John Kerry før toppmøtet i Paris i går.

Der hadde toppledere samlet seg for å bli enige om nøyaktig hvordan de skal kunne bekjempe Den islamske staten, gruppen som er fryktet og beryktet for sin ekstreme vold og halshogginger.

Kerry kom rett fra Midtøsten, der han har hatt samtaler med regionale ledere i håp om å kunne gjennomføre president Barack Obamas plan - å «ødelegge Den islamske staten i Irak og Syria».

Les også: KrF vil ha FN-mandat før IS-krig

- Ingen sikre steder

Blant deltakerne i Paris var også utenriksminister Børge Brende, som på forhånd signaliserte at Norge er villig til å gi en form for militær assistanse hvis landet blir bedt om det (se egen sak side 8-9).

Iran, Iraks mektige nabo, var ikke invitert til toppmøtet. Iraks ledere, derimot, ankom Frankrike i håp om å mobilisere støtte til krigen mot IS.

- Vi må ikke la dem ha noen sikre steder. Vi må jakte på dem hvor enn de er, appellerte president Fuad Masum.

I Paris ble det klart at kampanjen mot IS ikke kan begrenses til kun militære midler. I tillegg til bombarderingene fra luften og treningen av både irakiske styrker og syriske opposisjonsgrupper, skal koalisjonen forsøke å kvele IS økonomisk, samt begrense innreisingen av utenlandske ekstremister som ankommer for å ta del i kampene.

Obama, som gjorde tilbaketrekning fra Irak til et sentralt mål for hele sin presidentperiode, innrømmer at dette er et vanskelig øyeblikk. Selv anslår Obama at kampen mot IS vil kunne vare i over tre år. Presidenten har imidlertid lovet ikke å sende inn amerikanske fotsoldater til fronten og håper at arabiske styrker i stedet vil kunne gjøre jobben.

Vil reorganiseres

Den irakiske analytikeren Luay Jawad al-Khatteeb er ikke overbevist om at koalisjonen er på rett spor.

- Vi trenger trening og utstyr, vi trenger hjelp til å sikre våre grenser, det er riktig. Men problemet er et helt annet, sier al-Khatteeb, som selv er fra Bagdad.

- Det aller viktigste her er å løse krisen i Syria. Og til det trenger vi en åpen og ærlig dialog om hvordan borgerkrigen der kan løses, og det har vi ikke hatt ennå. Så lenge krisen i Syria fortsetter, vil islamistene alltid kunne reorganisere seg der og fortsette å true oss, sier al-Khatteeb til Dagsavisen.

USA holder riktignok ikke Syria utenfor synsfeltet, men målet er ikke på noen måte å forsøke å løse krisen der. Washington har innrømmet at de trolig vil bombe IS-mål inne i nabolandet Syria, men har begrenset sine uttalelser til å true at USA vil angripe også president Bashar Assads regimestyrker hvis deres fly vil bli angrepet.

Regional konflikt

- Regionen er midt i en krig der de forskjellige landene bruker lokale styrker for å kjempe deres egen krig, sa al-Khatteeb, som i dag også er tilknyttet Brookings-instituttet.

Blant landene som er involvert i den regionale dragkampen i Syria, er Iran, som støtter regimet og Hizbollah-geriljaen, og Saudi-Arabia, Irans rival, som finansierer og trener sunni-ekstremister, som al Nusra-fronten. Maktkampen står ikke kun om Syria, men om det regionale hegemoniet, inkludert i Irak.

- Foreløpig har vi ikke sett noe seriøst forsøk på å gjøre slutt på krisen i Syria. Krigen har fortsatt i over tre år nå, og folket lider enormt. Men mange aktører er involvert i denne krigen, og uten en løsning i Syria vil man rett og slett heller ikke få en løsning i Irak, advarer den irakiske eksperten.

Al-Khatteeb sier imidlertid at han ikke ser noen reell vilje til å løse Syria-krisen og at han derfor ikke kan gi noe anslag over hvor lenge krisen med islamistene i Irak vil vare.

De elegante rommene i Elyseepalasset - med sine lysekroner og storslagne malerier - er så langt unna den blodstyngete slagmarken i Irak som en bare kan komme.

Nye henrettelser

I Irak er det nå de ekstreme islamistene som ennå er på offensiven. I landsbyen al-Jamasa, rett nord for Tikrit, hjembyen til ekspresident Saddam Hussein, henrettet islamistene akkurat åtte lokale innbyggere som de anklaget for å bekjempe dem.

Først samlet islamistene landsbybefolkningen i al-Jamasa ved en sentral plass, og deretter ble de åtte «dødsdømte» ført fram. Islamistene viste fram et opptak de hevdet beviste at de åtte hadde motarbeidet dem. Så ble de dødsdømte skutt, en etter en i hodet, mens islamistene advarte «at dette vil bli skjebnen til alle som motarbeidet» dem. Tikrit ligger kun 14 mil fra Iraks hovedstad Bagdad.

Konferansen i Paris avholdes to dager etter at IS la ut en video som viser drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor.

Haines er det tredje vestlige offeret på mindre enn én måned som er blitt filmet idet han blir drept av de militante islamistene. De to andre var de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen