Verden

Samarbeidet i tynn tråd

EU diskuterer å fryse samtalene om tyrkisk medlemskap, og Tyrkia truer med å vrake migrasjonsavtalen.

Bilde 1 av 2

Det allerede anstrengte forholdet mellom EU og Tyrkia settes ytterligere på prøve de nærmeste dagene og ukene: Denne uka skal Europaparlamentet stemme over en resolusjon som ber EU om å fryse forhandlingene med Tyrkia om et framtidig tyrkisk medlemskap i EU.

Samtidig er den omfattende migrasjonsavtalen som ble inngått i mars mellom EU og Tyrkia i fare: Tyrkia har truet med å trekke seg fra avtalen innen årets utgang dersom ikke EU kommer Tyrkia i møte ved å åpne for visumliberalisering for tyrkere som vil reise til EU-land.

– Mot sin hensikt

Europaparlamentet skal i morgen diskutere forslaget om midlertidig å stanse samtalene om et framtidig tyrkisk EU-medlemskap, og det skal stemmes over på torsdag. Det er Den progressive alliansen av sosialister og demokrater som har tatt initiativet, og bakgrunnen er blant annet tyrkiske myndigheters behandling av opposisjonelle og presse under president Recep Tayyip Erdogan.

– Dialogen med Tyrkia må være, og vil alltid være, holdt i live, men Erdogan må forstå at om Tyrkia skal være kandidatland må lover, pressefrihet og minoriteters rettigheter være urokkelige pilarer i landet, sier Gianni Pitella, leder av alliansen, i en skriftlig uttalelse fra gruppen.

Nylig ble ledere av det kurdiske partiet HDP arrestert, og redaktør og journalister i opposisjonsavisen Cumhuriyet pågrepet. Tyrkiske myndigheter har dessuten arrestert en rekke kritikere etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i juli.

Resolusjonen er imidlertid ikke bindende, men er ment å legge press på Tyrkia, som på sin side mener forslaget bare virker mot sin hensikt. Det vil bare være å helle bensin på bålet, sier landets ambassadør til EU, Selim Yenel, ifølge Politico.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Visumstrid

Forholdet mellom EU og Tyrkia er kjøligere enn på lenge, men samtidig inne i en svært viktig periode, og begge parter har på hver sin måte interesse av å imøtekomme hverandre. EU og Tyrkia inngikk i mars en migrasjonsavtale som gikk ut på at EU skulle få tyrkisk hjelp til å stanse strømmen av migranter og flyktninger til Hellas, mot at EU blant annet åpner et nytt kapittel i Tyrkias medlemskapsforhandlinger og åpner for visumliberalisering for tyrkere som reiser til Europa.

Men diskusjonen om visumfrihet for tyrkere står fullstendig i stampe. EU krever at Tyrkia innfrir 72 betingelser for at tyrkere skal få visumfrihet. Blant annet krever EU endringer i Tyrkias anti-terror-lover. EU-kommisjonen konkluderte i september at Tyrkia ikke hadde gjort nok framgang i betingelsene, men Tyrkia er uenig og krever bevegelse fra EUs side. Tyrkia kan trekke seg fra avtalen før utgangen av dette året er over, sa Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu tidligere denne måneden.

– Tålmodigheten vår er i ferd med å ta slutt, sa Cavusoglu til avisen Neue Zürcher Zeitung.

Mer fra Dagsavisen