Verden

Saksøker McDonald's for rasediskriminering: – Jeg trodde de skulle sette en stopper for det

En av verdens største restaurantkjeder saksøkes for å drive rasediskriminering og ha et todelt system.

Eieren av 14 McDonald's-franchisetakere i Ohio sier at en av verdens største restaurantkjeder har vist mer fordelaktig behandling overfor hvite eiere, og nektet ham å kjøpe restauranter i mer velstående distrikter.

Mannen bak søksmålet, Herbert Washington, forteller at det Chicago-baserte selskapets diskriminerende praksis har ført til en lønnskløft mellom svarte og hvite eiere på hele 700.000 dollar, skriver The Guardian.

Antallet svarte franchiseeiere har falt fra 377 i 1998 til 186 i dag, mens det totale antallet butikker har doblet seg til 40.000, opplyser søksmålet.

Videre begrunner Washington:

– Ved å henvise svarte eiere til de eldste butikkene og de tøffeste nabolagene, sørger McDonald's for at svarte franchisetakere aldri vil oppnå samme suksessnivået som er forventet hos hvite franchisetakere.

McDonald’s sendte tirsdag ut en uttalelse der de nektet for Washingtons påstander.

Selskapet sa at Washington «står overfor forretningsutfordringer» som selskapet har «investert betydelig i» og samtidig gitt ham «flere muligheter over flere år for å løse disse problemene».

I uttalelsen står det videre:

– Denne situasjonen er et resultat av mange år med dårlig ledelse av Washington, hvis organisasjon ikke har oppfylt mange av våre standarder for mennesker, operasjoner, gjestetilfredshet og reinvestering.

Mer enn 50 svarte McDonald's-franchiseeiere har tidligere fremsatt lignende søksmål mot selskapet i september, ifølge The Guardian.

– Jeg hadde håpet at de ville komme til å leve opp til løftene og sette en stopper for det todelte systemet som er i dag, sa Washington da han kunngjorde søksmålet på en pressekonferanse, skriver BBC. 

– Jeg trodde at McDonald's skulle gjøre det rette, sa han.

Mer fra Dagsavisen