Sadiq Khan kan bli Londons nye ordfører etter valget 5. mai, og ønsker å ta over etter den profilerte Boris Johnson. FOTO: BEN STANSALL/NTB SCANPIX

Sadiq Khan – Londons nye ordfører?

Muslimske Sadiq Khan fra Labour er klar favoritt til å ta over når den konservative profilen Boris Johnson straks slutter som London-ordfører.

 

For første gang kan metropolen få en muslim som ordfører, og for første gang på åtte år kan Labour ta tilbake den mektige toppjobben i London. Torsdag i neste uke holder London valg på ordførerjobben, samtidig med en rekke andre lokale og regionale valg i Storbritannia.

45 år gamle Sadiq Khan har ledet på målingene foran motstander Zac Goldsmith helt siden i høst. På flere av de siste målingene har han ledet med ti prosentpoeng foran Goldsmith.

Viktig post

Det er ingen hvem som helst de konkurrerer om å ta over for: konservative Boris Johnson har vært populær som London-ordfører i åtte år.

Johnsons personlige popularitet har ført til at London har hatt en konservativ ordfører til tross for at hovedstadens innbyggere ved valgene de senere år i stor grad har stemt Labour.

Den lysluggede og rappkjeftede politikeren trekker seg absolutt ikke vekk fra manesjen. Han er sentral i EU-kampen og kjemper for at Storbritannia skal bryte ut, og omtales som en av de mulige etterfølgerne etter partileder David Cameron.

Før Johnsons dager var det Labours Ken Livingstone som hadde jobben, også han en velkjent og sterk profil. Denne gang er det to personer som på forhånd ikke hadde et tungt og velkjent navn som er i duell.

Født i London

Sadiq Khan har bakgrunn som menneskerettighetsadvokat, men har siden 2005 vært parlamentsmedlem for valgkretsen Tooting i London. Han vokste opp i London som en av åtte barn, født av foreldre som flyttet til Storbritannia fra Pakistan like før Khan ble født.

– Jeg elsker denne byen, den har gjort meg til den jeg er, sier Khan til Financial Times under en av de mange valgkampaksjonene før valget om få dager.

Kontrasten er stor til motstanderen Zac Goldsmith, som er sønn av en milliardær og har bakgrunn fra eliteskolen Eton, men ingen høyere utdanning. Khan appellerer til store deler av Londons befolkning særlig i indre by, og også til den etter hvert store del av byens befolkning som har en annen etnisk opprinnelse enn britisk. Khan er selv blant de 55 prosent av byens innbyggere som betegnes som «ikke-hvite britiske».

Men begge er opptatt av en av Londons viktigste utfordringer: å skaffe nok boliger som folk har råd til å bo i, å takle luftforurensningen og å sikre gode kollektivordninger som ikke er for dyre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ekstremismeanklager

Tonen mellom de to har imidlertid blitt skarpere etter hvert som det nærmer seg valget. Goldsmith har anklaget Khan for å ha snakket på samme tilstelninger som ekstremister. Dette ble støttet av statsminister David Cameron under statsministerens spørretime i Underhuset i forrige uke, da han sa at Khan hadde delt plattform med den religiøse lederen Suliman Gani. Labours representanter overdøvet Cameron med roping og buing, og Khan svarte senere med å avvise anklagene.

– Jeg har kjempet mot ekstremisme i hele mitt liv, svarte Khan på Twitter, og sier han selv har vært offer for trusler fra ekstremister.

Foreslo Corbyn

Sadiq Khan var en av kun 35 parlamentsrepresentanter som nominerte Jeremy Corbyn til kampen om ledervervet i Labour i fjor. Det var akkurat mange nok til å få Corbyn med på listen; en nominasjon som til alles overraskelse førte til at Corbyn raskt seilte forbi de andre kandidatene og til slutt stakk av med lederjobben. Khan nominerte Corbyn for å få en bredest mulig debatt, men stemte selv for en av de etablerte kandidatene. Han har senere forsøkt å unngå for sterke assosiasjoner med Corbyn, men De konservative har benyttet seg av koblingen. Blant annet har David Cameron sagt at Londons innbyggere under Khan vil bli brukt som «laboratorierotter for Corbyns økonomiske politikk».