Verden

Rystende detaljer fra sykehusbombingen

Helsepersonell ble skutt fra luften mens de forsøkte å flykte i sikkerhet under USAs bombeangrep mot sykehuset i Kunduz.

Av Solveig Joten Svensen

Det viser Leger Uten Grensers interne gransking.

– En pasient i rullestol ble drept mens han forsøkte å ta seg vekk fra bombingen. I ett nedslag fikk en av våre kolleger hodet kappet av. Mennesker som sto i brann, løp over sykehusområdet til de falt om. Skildringene er grusomme, sier styreleder Bjørn Nissen i en pressemelding fra i Leger Uten Grenser i Norge.

Leger Uten Grenser (MSF) offentliggjorde torsdag de foreløpige resultatene av en intern gjennomgang av luftangrepet i Kunduz nord i Afghanistan natt til 3. oktober.

– Fra vårt ståsted ser det ut til at dette angrepet ble gjennomført i den hensikt å drepe og ødelegge. Men vi vet ikke hvorfor, sier Nissen.

– Mulig krigsforbrytelse

Svaret har de personene som var ansvarlige for å be om, beordre og godkjenne angrepet som drepte minst 30 mennesker, deriblant 13 MSF-ansatte, påpeker organisasjonen.

Leger Uten Grenser mener angrepet kan ha vært en krigsforbrytelse, og den interne gjennomgangen bekrefter ifølge MSF hjelpeorganisasjonens opprinnelige observasjoner:

Amerikanske fly bombet et fullt operativt sykehus der 105 pasienter var innlagt til behandling. Ingen væpnede krigere var på sykehusområdet, og det pågikk ingen kamphandlinger som ble utført derfra – sykehuset var ingen «Taliban-base», fastslår organisasjonen.

Norsk motstand

MSF krever en uavhengig gransking og sier det ikke er tilstrekkelig at Afghanistan, USA og NATO etterforsker angrepet på egen hånd.

Det er utenriksminister Børge Brende (H) uenig i.

«Jeg ser fram til å få resultatene fra disse tre granskningene og har tillit til at disse til sammen vil gi et klart, tilstrekkelig og fullstendig svar på hvordan en slik tragisk hendelse kunne skje», skrev Brende i et skriftlig svar til Stortinget på spørsmål fra SVs Audun Lysbakken, som krever at Norge må presse på for en internasjonal gransking.

– Pinlig stillhet

Organisasjonen har sendt appeller til 76 regjeringer med bønn om støtte til en upartisk gransking med mål om å avklare hva som skjedde, samt hindre lignende tragedier i framtida. MSFs president Joanne Liu fortviler over at bønnen ignoreres.

– Stillheten er pinlig, sa Liu til nyhetsbyrået Reuters tidligere denne uka.

Den interne rapporten er basert på 60 intervjuer med afghanske og internasjonale hjelpearbeidere som jobbet på MSFs 140 senger store skadesenter i Kunduz, samt intern og offentlig informasjon, satellittbilder, eposter og telefonlogger.

Beklagelse

Da de første bombene rammet operasjonssalen, ble helsepersonell som behandlet kritisk sårede pasienter drept momentant, heter det i rapporten. Pasientene brant i sykehussengene. Flere ansatte forteller også at det ble skutt fra det som trolig var et fly, mot folk som forsøkte å flykte i sikkerhet. Bombingen mot sykehusets hovedbygning fortsatte i rundt en time.

Blant de 105 pasientene på sykehuset var rundt 20 sårede Taliban-krigere og 3 til 4 regjeringssoldater, anslår MSF.

– I henhold til internasjonal lov er sårede stridende å regne som pasienter. De skal ikke angripes, påpeker Nissen.

USA har sagt at sykehusangrepet var en feil, og president Barack Obama har beklaget. (NTB)

LES OGSÅ: Mister afghanernes tillit

Mer fra Dagsavisen