Antallet soldater og politifolk utplassert i Frankrike nå er større enn operasjonene landet har i utlandet. FOTO: JACQUES BRINON/NTB SCANPIX

Ruster seg mot ny terror

Innstramming av lover og tettere grenser kan bli resultatet i Europa etter angrepene i Frankrike.

Allerede fra i dag skal mer enn 10.000 soldater være utplassert på viktige steder i Frankrike, som et umiddelbart tiltak for å sikre utsatte steder etter Frankrikes verste terroruke noensinne. Ved Frankrikes 717 jødiske skoler vil nesten 5.000 politifolk bli utplassert i løpet av de neste dagene.

– Trusselen vedvarer, og vi må beskytte oss selv mot den. Det vil være en intern operasjon som vil mobilsere omtrent like mange personer som vi har utplassert i våre operasjoner utenlands, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian i går.

 

Les også: - Bevæpning kan være terror-svar

 

Vil stramme inn

Men samtidig er det nå den langsiktige bekjempelsen av terror som er på agendaen: hvordan forebygge nye angrep? President Francois Hollande holdt i går krisemøte om sikkerheten. En ny antiterrorlov har nettopp gått gjennom i nasjonalforsamlingen, og apetitten for en ny lov er ikke stor, ifølge analytikere.

Men terroren i Frankrike har vekket debatten i flere europeiske land, og i Storbritannia har statsminister David Cameron nå kommet med løfte om å gjøre et nytt forsøk på en innstramming som tidligere er blitt stanset av politiske motstandere, dersom han vinner valget. Det skal da bli lettere for etterretningstjenesten å overvåke internettkommunikasjon, blant annet ved at telefon- og internettselskaper skal være pålagt å registere kundenes personlige kommmunikasjonsaktivitet på mobil og nett i 12 måneder, og gi tilgang til politiet om nødvendig.

 

Les også: Føler seg ikke lenger trygge

Les også: Historisk million-mobilisering mot terror

 

Grensekontroll

Men denne innstrammingen er allerede blitt stanset en gang av Liberaldemokratene.

– Det er helt uakseptabelt at at denne tragedien i Paris blir brukt som et middel for å ta dette opp igjen, sier Emma Carr, direktør for Big Brother Watch, ifølge The Independent.
Strengere yttergrensekontroll i Europa er allerede lagt fram som en mulig reaksjon på terrortrusselen, etter et møte mellom innenriks- og justisministre fra tolv EU-land søndag.