Russland tar til motmæle etter amerikansk krav om kjemivåpeninspeksjoner

Russland avviser USAs krav om nye kontroller av hvorvidt Russland har kjemiske våpen ettersom landet allerede i fjor meldte at alle slike våpen var destruert.

USA truet i forrige uke med å skjerpe sanksjonene mot Russland hvis ikke landet lar internasjonale inspektører slippe til for å bekrefte at landet ikke lenger har kjemiske våpen.

Som svar på det amerikanske utspillet har utenriksdepartementet i Moskva kommet med en uttalelse der det heter at Russland allerede har rettet seg etter Kjemivåpenkonvensjonen, og at det har skjedd under streng internasjonal kontroll.

Departementet mener at USA med sitt utspill undergraver myndighetene til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som Russland har samarbeidet tett med.

– USA er den eneste deltakeren i Kjemivåpenkonvensjonen som har betydelige lagre med militært graderte giftige stoffer, noe som gjør at det amerikanske kravet om at Russland skal tillate inspeksjoner, framstår som spesielt hyklersk, skriver departementet videre.

Russiske myndigheter kunngjorde i september i fjor at landet hadde avsluttet destrueringen av sine lagre med kjemiske våpen to år før tidsrammen.

(NTB)

Les også: Ambassadør advarer britene: – Ikke gå mot Trump i Iran-saken (DA+)