Verden

Russisk øvelse utenfor norskekysten: – Vil vise militære muskler

Ikke overraskende eller alarmerende, sier forskere om at Russland i dag starter prøveskyting utenfor norskekysten mens Trident Juncture pågår.

Russland starter i dag en øvelse med prøveskyting av missiler utenfor Mørekysten. Øvelsen kommer samtidig med at NATO holder Trident Juncture-øvelsen i Norge.

Ifølge russiske luftfartsmyndigheters melding til Avinor skal Russland gjennomføre en skyteøvelse i Norskehavet torsdag og fredag, fra 07.00 til 14.00 disse dagene. En øvelse nummer to skal foregå utenfor kysten av Norge i dagene 6.–9. november, ifølge VG.

– Forventet

Statsminister Erna Solberg mener dette er forventet.

– Russland har varslet oss og gitt beskjed om testen utenfor norsk territorium. Dette er selvfølgelig en respons på den pågående NATO-øvelsen. De ønsker å vise muskler, sa Solberg under en pressekonferanse i forbindelse med Nordisk råd i Stortinget onsdag, ifølge NTB.

– Vi bør ikke ha veldig høye skuldre som følge av dette, mener statsministeren, som også peker på at russernes missiltesting også kan ha innenrikspolitiske sider.

Klassekampen skrev i går imidlertid at regjeringen har satt krisestab.

Les også: Intervjuet: – Kjære vene, det er russerne som er svake

– Ikke dramatisk

Katarzyna Zysk, forskningsleder ved Institutt for forsvarsstudier, mener heller ikke det er dramatisk at Russland nå varsler denne øvelsen.

– Det er mye som tyder på at tidspunktet ikke er tilfeldig. Hvis dette er riktig, er det ikke veldig overraskende, gitt at det er vanlig at Russland reagerer på det de oppfatter som en styrkedemonstrasjon fra NATOs side. Basert på hva vi vet om øvelsen hittil, er det ingen grunn til å være alarmert over dette, sier Zysk til Dagsavisen.

– Men siden dette kommer på toppen av et allerede spent forhold til NATO, bidrar det til at dette oppfattes som mer dramatisk enn det er, sier Zysk. Hun er professor i internasjonale relasjoner og samtidshistorie, med blant annet Russland, sikkerhets- og forsvarspolitikk som interessefelt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viser muskler

Jakub Godzimirski, forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener også den russiske øvelsen var å forvente.

– Dette føyer seg inn i rekken av reaksjonsmønstre. Det er en måte å vise egne militære muskler på. Det er rett og slett mer en kommunikasjonsoperasjon enn militær operasjon. De vil vise at de har noe å stille opp med. Det er ikke noe nytt, det er rutine når noen har en øvelse at motparten følger med, sier Godzimirski til Dagsavisen.

Han mener dette er rettet mot særlig to publikum.

– Det er et signal mot hjemmepublikumet for å vise at Russland er parat og kan stå imot press, men det kan også være myntet på kritikerne her i Norge og i NATO som vil mene at Trident Juncture-øvelsen framprovoserer et russisk svar, sier han, og legger til:

– Men det er selvfølgelig viktig at begge parter tar sine forholdsregler og ikke skaper farlige situasjoner, sier han.

Generalløytnant Rune Jakobsen, som er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, påpeker imidlertid at det vanlige er at slike prøveskytinger foregår i Barentshavet, mye lenger nord.

– Jeg kan ikke huske sist vi så det her nede. Sånn sett avviker det fra et normalt mønster, sier Jakobsen til NTB.

– Vi har et nært forhold til nordflåten, og det er ikke slik den normalt opererer. Men det er selvfølgelig i Russlands rett å gjøre det, tilføyer han.

Les også: Trump trekker USA fra nedrustningsavtale, møter motbør fra sine egne

Varslet øvelse

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa denne uka at forsvarsalliansen ble varslet i forrige uke om Russlands prøveskyting av missiler utenfor Mørekysten.

– Russland har et betydelig nærvær i nordområdene, også utenfor Norge. De øver store styrker, og de øver regelmessig. Dette er en varslet øvelse fra russisk side, og vi tar til etterretning at de vil øve, som de har gjort flere ganger før i samme område, sa Stoltenberg til NTB mandag.

SKAL SKREMME: – Vi skal vise enhver mulig motstander at kostnaden ved et militært angrep på NATO langt overstiger mulige gevinster, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som denne uka var i Trondheim. FOTO: NTB SCANPIX

– Vi skal vise enhver mulig motstander at kostnaden ved et militært angrep på NATO langt overstiger mulige gevinster, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som denne uka var i Trondheim. Foto: NTB scanpix

Uro

NATOs Trident Juncture-øvelse i Norge har skapt debatt fordi kritikere mener den oppfattes som en provokasjon overfor Russland, i en tid da spenningene mellom Russland og Vesten er på sitt sterkeste siden den kalde krigen.

Russlands ambassade i Norge mener Trident Juncture er av antirussisk karakter.

– Til tross for ganske klossete forsøk av representanter for alliansen og medlemsstatene på å fremstille en slik militær aktivitet som defensiv, er det åpenbart at denne demonstrasjonen av et kamppotensial er av tydelig antirussisk karakter, skrev ambassaden i et Facebook-innlegg nylig.

Zysk mener Russland er klar over formålet for øvelsen.

– Trident Juncture er ment å avskrekke, og det er Russland også klar over. Russland er en rasjonell aktør, og skjønner godt at NATO ikke forbereder seg på en invasjon av Russland, men at Trident Juncture er ment å styrke NATOs forsvarsevne og forsikre medlemmene om at alliansen er godt forberedt i tilfelle alliansens sikkerhet skulle bli utfordret, sier Zysk.

Samtidig har Russland vist handlinger de siste årene som har skapt mye uro, påpeker hun.

– Russland har fått en betydelig styrket militærevne etter en omfattende modernisering det siste tiåret, kombinert med en demonstrert evne til å bruke militærmakten for å oppnå utenrikspolitiske mål, inkludert gjennom å annektere andre lands territorium. Det skaper selvfølgelig mye uro, ikke minst blant Russlands naboer, sier Zysk.

– Vi har også sett et russisk handlingsmønster i Baltikum og Svartehavet som har vært foruroligende; det har vært en rekke provokative russiske militære øvelser og hendelser, som overflyginger med russiske jagerfly uforsvarlig nært amerikanske marinefartøy, noe som var ment å sende et politisk og militært budskap, og har skapt både usikkerhet og fare. Når det er sagt, har det vært færre øvelser i nordområdene som kan oppfattes som provokative, sier Zysk.

Les også: Tilbake til den kalde krigen

Skal skremme

Jakub Godzimirski mener man ikke kan si at Trident Juncture har bidratt til å øke spenningen mellom NATO og Russland.

– Øvelsen ble først varslet i 2013, før spenningen mellom Russland og Vesten kom for fullt. Man har fulgt alle regler for å la russerne forstå hva det dreier seg om. Man har invitert russiske observatører og hatt en stor opplysningskampanje foran øvelsen, sier han.

Godzimirski sier én ting er hva russiske myndigheter kommuniserer utad, en annen ting hvordan de tolker Trident Juncture innad.

– Russiske myndigheter er kanskje ikke så overrasket eller bekymret over Trident Juncture, men kan til og med se at NATO ved å øke profesjonalitetsnivået også øker forutsigbarheten ved å redusere faren for at ting går ut av kontroll, sier han.

ØVER OGSÅ: Russland holder sin øvelse samtidig med Trident Juncture. Her president Vladimir Putin. FOTO: NTB SCANPIX

Russland holder sin øvelse samtidig med Trident Juncture. Her president Vladimir Putin. Foto: NTB scanpix

Hele 50.000 soldater deltar i øvelsen. Jens Stoltenberg legger ikke skjul på at Trident Juncture blant annet er ment å skremme.

– Vi skal vise enhver mulig motstander at kostnaden ved et militært angrep på NATO langt overstiger mulige gevinster. Så lenge det er helt klart, unngår vi krig og konflikt, sa Stoltenberg til pressen etter en oppvisning på Byneset utenfor Trondheim tirsdag denne uka.

Snakker sammen

NATO og Russland skulle i går ettermiddag holde møte i Brussel i det såkalte NATO-Russland-rådet. Møtene i dette rådet stanset opp etter at Russland annekterte Krim i 2014, men ble påbegynt igjen to år senere. Det er siden holdt seks slike møter. Trident Juncture var ventet som et av temaene i går.

– Spesielt når forholdet mellom NATO og Russland er vanskelig, er det viktig med dialog, sa Stoltenberg til NTB tidligere denne uka.

– Russland er der for å bli. Russland er vår største nabo. Vi ønsker ikke noen ny kald krig. Vi ønsker ikke noe nytt våpenkappløp. Derfor må vi arbeide for et bedre forhold til Russland, sier han.

Katarzyna Zysk påpeker at disse møtene er viktige.

– Det er viktig å ha en tosporet tilnærming til Russland og opprettholde balansen mellom på den ene siden å ha troverdig forsvarsevne og på den andre siden holde kommunikasjonskanaler åpne for å unngå misforståelser som kan bidra til å øke risiko for en utilsiktet eskalering, sier hun.

Det er særlig i spente tider samarbeidet i rådet trengs, påpeker Jakub Godzimirski.

– Det er først når man har uoverensstemmelser at det er særlig viktig at man har kommunikasjon, sier han.

Les også: Minda Holm i Internasjonalen: Vår fiende Russland?

Mer fra Dagsavisen