Pansrede kjøretøyer blir satt inn for å spre demonstranter som nekter å respektere portforbudet i Baltimore. FOTO: JIM BOURG/REUTERS/NTB SCANPIX

Røykgranater mot demonstranter i Baltimore

Politiet i Baltimore tok sent tirsdag i bruk røykgranater og pepperkuler for å spre hundrevis av unge som nektet å respektere portforbudet.

Portforbudet trådte i kraft klokka 22 lokal tid og skal vare hele natten i en uke som følge av de voldsomme opptøyene mandag etter begravelsen av en svart mann som døde i politiets varetekt.

Baltimore-politiet fikk forsterkninger av politi fra nabostaten New Jersey og flere tusen soldater fra Marylands nasjonalgarde for å dempe opptøyene som har etterlatt deler av byen som en krigssone.

Les også: Øker presset mot Obama

 

Under kontroll

Politiet sier selv at de har skutt med kuler med pepperspray-kjemikalier mot ansamlinger av aggressive ungdommer, mens CNN melder at politiet kaster røykgranater for å løse opp i menneskemengdene.

Ut over natten så det ut til at politiet hadde kontroll. Mens gatene ble patruljert av pansrede kjøretøyer fra nasjonalgarden og helikoptre sirklet rundt over byen, respekterte de fleste portforbudet.

Tryglet

Like før portforbudet trådte i kraft, gikk borgermester Stephanie Rawlings-Blake til gatekrysset der ungdommene hadde samlet seg, og tryglet dem om å gå hjem.

Rawlings-Blake, som er en ung, svart, demokratisk kvinne, er blitt sterkt kritisert av den republikanske guvernøren Larry Hogan for ikke å ha kalt inn nasjonalgarden før plyndringen var godt i gang mandag, trass i at han ringte gjentatte ganger.

Mange butikker ble plyndret, 19 bygg stukket i brann og 20 politifolk skadd i opptøyene som oppsto etter begravelsen av Freddie Gray. Til sammen 250 mennesker ble pågrepet.

Obama fordømmer

I Washington sa president Barack Obama at hendelser som dem i Baltimore reiser alvorlige spørsmål om politiets håndtering av svarte nabolag i USAs byer.

– Vi kan ikke bare overlate dette til politiet. Som land må vi granske oss selv. Dette er ikke noe nytt, det har foregått i tiår, sa han.

Men han fordømte samtidig opptøyene i Baltimore og kalte ungdomsgjengene som herjet i byen mandag kveld og natt til tirsdag kriminelle.

– Det fins ingen unnskyldning for slik vold som vi opplevde i går. Det er bare kontraproduktivt, sa Obama. (NTB)