Røde Kors: Over 100 mistet livet i Beirut

Den enorme eksplosjonen i Beirut har krevd over 100 menneskeliv, opplyser Libanons Røde Kors. Over 4.000 er skadd.

– Hittil er over 4.000 personer såret og over 100 har mistet livet. Våre team gjennomfører fortsatt søk- og redningsoperasjoner i omkringliggende områder, opplyser hjelpeorganisasjonen i en uttalelse onsdag morgen.

De overlevende våknet onsdag opp til et katastrofeområde med massive skader ved havnen i Beirut og omkringliggende områder. Hele nabolag ble ødelagt, og flere ofre antas fortsatt å være begravd i ruinene.

Guvernør Marwan Abboud sier til nyhetskanalen MTV onsdag at myndighetene jobber med å sikre mat, vann og husly for de anslagsvis 200.000 til 250.000 som har blitt hjemløse.

Han avslører samtidig at en sikkerhetsrapport fra 2014 advarte om risikoen for en eksplosjon i Beirut som følge av at høyeksplosive materialer ikke var lagret på en sikker nok måte.

– Vi mistet ti medlemmer av Beiruts brannvesen, og skadene er på mellom 3 og 5 milliarder dollar, kanskje mer, sier Abboud.

Egen Instagram-side

Natt til onsdag opplyste Libanons helseminister Hamad Hassan at mange er savnet. Etter at sola gikk ned tirsdag, fortsatte mange å lete etter sine nærmeste i mørket.

– Folk spør etter sine nære og kjære ved akuttmottakene, og det er vanskelig å lete på natta, da vi ikke har noe strøm. Vi står overfor en sann katastrofe og trenger tid for å vurdere omfanget av skadene, sa Hassan.

På sosiale medier og på radio blir det jobbet med å få oversikt over de mange savnede og skadde etter eksplosjonen.

En Instagram-side som heter «Kartlegger ofre Beirut» ble satt opp, og det har blitt lagt ut en rekke bilder av savnede personer. Gjennom natten har det på libanesisk radio blitt lest opp navn på savnede og skadde.

Mange innbyggere i Beirut flyttet inn til familie og venner etter at leilighetene de bodde i, ble ødelagt som følge av eksplosjonen.

Røde Kors opplyser at hundrevis av skadde er tatt til overbelastede sykehus, men at mange fortsatt sitter fast i ruinene etter eksplosjonen, som jevnet store deler av Beiruts havneområde med jorda.

– Det vi ser, er en enorm katastrofe. Det er døde og skadde overalt, sier Røde Kors' Libanon-sjef George Kettani.

Saken fortsetter under bildet.

Den massive eksplosjonen jevnet havneområdet med jorda og rystet hele Beirut tirsdag, og bygninger over hele hovedstaden fikk skader.
Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix

Den massive eksplosjonen jevnet havneområdet med jorda og rystet hele Beirut tirsdag, og bygninger over hele hovedstaden fikk skader. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix

Stort sykehus stengt

St. George universitetssykehus er et av Beiruts største sykehus. Det ble så ødelagt i eksplosjonen at det måtte stenge dørene. Flere pasienter og ansatte ble drept og skadd, ifølge en lege som kaller seg Dr. Emile og som nyhetsbyrået AP har snakket med.

Sykehuset, også kjent som Al Roum hospital, er blant de store private sykehusene i Beirut som har behandlet covid-19-pasienter.

Sykehuset ligger noen hundre meter unna havneområdet der eksplosjonen gikk av.

Tre dagers sorg

Hele hovedstadsområdet er av landets forsvarsråd blitt erklært som katastrofesone.

President Michel Aoun har innført unntakstilstand i to uker, og erklært at det fra onsdag av skal være tre sørgedager. Det libanesiske forsvaret får ansvaret for sikkerheten i Beirut under unntakstilstanden.

Aoun sier han også vil frigi store mengder krisemidler i landet, som fra før er rammet av en dyp økonomisk krise.

Les også: For første gang i Libanons moderne historie frykter man sult

Ammoniumnitrat

Myndighetene har bekreftet at det var 2.750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften.

Det store lageret har blitt oppbevart ved havna i seks år, uten tilstrekkelige beskyttelsestiltak.

Statsminister Diab kaller det «uakseptabelt», og president Aoun har sverget at de ansvarlige skal straffes så hardt som mulig.

Hva som startet brannen som utløste eksplosjonen, er foreløpig ukjent. Ifølge lokale medier kan den ha blitt startet av sveisearbeid i lokalet.

USAs president Donald Trump sa tirsdag kveld at hans generaler tror det er snakk om et angrep, men CNN har snakket med tre tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet, som alle sier at de ikke kjenner til noen opplysninger som tilsier at det er tilfelle.

Loves hjelp og bistand

En lang rekke land har uttrykt støtte til det libanesiske folket og tilbudt seg å hjelpe til i en situasjon som var desperat allerede før eksplosjonen.

Ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron er franske ressurser og bistand alt på vei til Libanon.

Også Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er blant dem som lover at de skal sende hjelp.

I tillegg vil blant andre Danmark hjelpe, og til og med Israel, som ikke har diplomatiske relasjoner med Libanon, tilbyr hjelp via andre internasjonale kanaler.

Les også: Økonomisk kollaps i Libanon: – Folk leter i søpla etter mat

– Norge må hjelpe

Land som Norge må trå til, mener Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Land som Norge må nå komme med ekstra bevilgninger til Libanon. Ingen er interessert i at denne hardt prøvede nasjonen kollapser i dette farlige hjørnet av Midtøsten, sier Egeland til NRK.

– Det vil også være en katastrofe for én million syriske flyktninger og flere hundre tusen palestinere som fortsatt er i landflyktighet i Libanon generasjoner etter at de flyktet fra Israel, fortsetter han.

Voldsomme demonstrasjoner

Libanon har vært sterkt preget av demonstrasjoner mot de politiske styringsmaktene i landet, som sliter med stor gjeld og stort budsjettunderskudd, høy arbeidsledighet og omfattende korrupsjon.

Kun timer før eksplosjonen forsøkte demonstranter å storme landets energidepartement i Beirut, i protest mot den elendige strømtilførselen i landet.

Enkelte områder av Libanon har i sommer vært uten strøm 20 timer i døgnet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.