Nicolas Sarkozy (t.v.) vil igjen stille som kandidat før presidentvalget i Frankrike. Sittende president François Hollande har ikke kunngjort ennå hva han gjør.

Rivaler i kamp

President François Hollande utfordres fra venstre­siden, og eks­president Nicolas Sarkozy tar opp kampen fra høyre.

 

Det kan bli en valgkamp dominert av gamle, kjente fjes i Frankrike, etter at Nicolas Sarkozy mandag bekreftet at han stiller som kandidat foran presidentvalget som holdes i april og mai neste år.

President François Hollande har ennå ikke kunngjort om han stiller på nytt. Men om begge blir valgt som kandidater, er det duket for omkamp mellom de to gamle rivalene, med Marine Le Pen fra Nasjonal Front som sterk motstander.

– Hvis man ender opp med Hollande og Sarkozy som kandidater igjen, vil det styrke Marine Le Pen. Både Hollande og Sarkozy har vært presidenter, og ingen av dem har vært noen suksess, mildt sagt, sier professor Raino Sverre Malnes ved Universitetet i Oslo.

Hard motstand

Det har vært tydelig en stund at sentrum-høyrepolitikeren Nicolas Sarkozy, som gikk av som president i 2012 etter å ha tapt for Sosialistpartiets François Hollande, ville kaste seg inn i presidentkampen igjen. Mannen som sa han var ferdig i politikken mener nå han har en gyllen anledning til å prøve seg igjen.

– Jeg føler jeg har styrken til å lede landet i en så urolig periode i historien, sier Sarkozy om den vanskelige perioden Frankrike er inne i, etter å opplevd tre alvorlige terrorangrep på kort tid. Sitatet er hentet fra et utdrag som nettopp er sluppet fra boken «Alt for Frankrike», som kommer ut i dag.

Men Sarkozy kan vente seg hard motstand før han eventuelt blir presidentkandidat for partiet Republikanerne. Primærvalget i partiet er i november, og blant de sterkeste rivalene er tidligere statsminister og veteran i fransk politikk, Alain Juppé. Også tidligere statsminister under Sarkozy, François Fillon, er blant dem som har kastet seg inn i kampen.

– Juppé er favoritt fortsatt, men det har pekt i gal retning for ham de siste månedene. Hvem som blir valgt kommer blant annet an på hvem som stemmer: Blant de mest aktive og ihuga aktivistene i partiet har Sarkozy stor støtte, mens Juppé vinner dersom mange sentrumsvelgere også deltar i valget. Utfallet er ikke gitt, sier Malnes, som mener 62 år gamle Sarkozy kan ha et fortrinn ved at han er yngre enn den 71 år gamle Juppé.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mot Le Pen?

Franske presidentvalg består som regel av to runder, der de to beste kommer videre til andre runde om ingen får rent flertall i første runde. Om ikke Sosialistpartiet klarer å øke populariteten, ligger det an til at Le Pen og en kandidat fra høyrepartiet Republikanerne står igjen til andre runde.

– Slik det ser ut i dag er det ganske sannsynlig med Republikanerne og Nasjonal Front til slutt, sier Malnes.

Ved forrige presidentvalg nærmet Sarkozy seg Le Pens argumentasjon mot innvandring.

– Likevel er Sarkozy sammensatt: På den ene siden er han den av de høyrepolitikerne som har fisket mest i det vannet. På den andre siden er han blant de moderate høyrepolitikerne som klarest har sagt at han ikke vil samarbeide med Nasjonal Front, sier Malnes.

Hollande svak

President Hollande må bestemme seg innen utgangen av året om han stiller igjen. Han lider under katastrofalt dårlige tall som president. – Han har sagt han bare stiller dersom han er ganske sikker på å vinne, og det skal et mirakel til for at han blir gjenvalgt. Det er lite som tyder på at han har noen sjanse til å komme til andre runde om han stiller. Men samtidig er det ingen klare alternativer i Sosialistpartiet, sier Malnes.

For bare få dager siden ble det klart at Arnaud Montebourg stiller som presidentkandidat. Han er tidligere industriminister under Hollande, men gikk ut av regjeringen for to år siden etter å ha rettet sterk kritikk mot Hollande. Nå sier han at de fire årene med Hollande som president har vært «bortkastet». Han har ikke sagt om han stiller for Sosialistpartiet eller som uavhengig. Sosialistpartiet holder primærvalg i januar.