Verden

Risikerer fengsel etter avlyttingsskandale

Rebekah Brooks avviser alle anklager om avlytting da hun var sjefredaktør i tabloidavisen News of the World.

Rettssaken mot 44 år gamle Brooks startet i London mandag.

Den tidligere så mektige redaktøren var mediemogulen Rupert Murdochs yndling og gikk fra toppjobb til toppjobb. Brooks pleiet også nær omgang med både statsminister Tony Blair og hans etterfølgere Gordon Brown og David Cameron. Nå kan hun få opptil to år i fengsel dersom hun blir kjent skyldig i anklagene.

Avlytting

I tillegg til et generelt punkt om telefonsnoking, som aktoratet sier kan omfatte opp mot 600 personer, er hun tiltalt for avlytting i to konkrete saker. Den ene gjelder avlytting av telefonsvareren til den tidligere fagforeningslederen Andrew Gilchrist.

Den andre, som har vakt mest oppsikt i Storbritannia, dreier seg om avlytting av mobilsvareren til skolejenta Milly Dowler (13), som ble bortført og drept i 2002.

En svært ordknapp Brooks satt på tiltalebenken i bare fire minutter og sa ikke noe utover å oppgi navn, adresse og fødselsdato. Hun fikk gå mot kausjon og på betingelse av at hun ikke tar kontakt med sine medtiltalte.

– Uskyldig

– Jeg er ikke skyldig i disse anklagene. Som redaktør verken godkjente jeg eller var klar over telefonavlytting, sa Brooks da påtalemyndigheten tok ut tiltalen mot henne i juli.

Seks tidligere medarbeidere i News of the World er tiltalt i den samme saken, deriblant tidligere redaktør Andy Coulson. Han måtte trekke seg fra jobben som statsminister Camerons pressesjef etter at saken for alvor tok av i årsskiftet 2010/2011.

Avsløringen av avisens tvilsomme arbeidsmetoder førte til at Rupert Murdoch la ned den 168 år gamle tabloidavisen i juli i fjor.

Saken førte også til en omfattende debatt om og gransking av presseetikken i britiske medier.

Mer fra Dagsavisen