Verden

Risikerer å bli knust

Labour frykter et ras i valget, som kommer mens partiet ligger nede og strides om partileder Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyn sier han er klar for kamp, og sier det bråbestemte valget 8. juni er en anledning til å velge en annen retning for Storbritannia. Men bekymringene blant Labour-folket er åpenbare, bare sju uker før valget:

De konservative har et enormt forsprang på målingene.

Labour går til valg med en leder som senest i fjor ble forsøkt kastet.

Les også: Nyvalg i Storbritannia om sju uker

– Kan bli katastrofalt

– Vi tenkte alle «hva hvis det blir et valg?», men hadde ikke egentlig tenkt gjennom hva som egentlig vil skje. Det kan bli virkelig, virkelig katastrofalt, sier en tidligere skyggeminister fra Labour til The Guardian.

Statsminister Theresa Mays overraskende kunngjøring tirsdag om at hun ber om nyvalg 8. juni har brått kastet landets politikere inn i valgkampmodus.

Statsministeren håper med valget å sikre et enda større flertall for Det konservative partiet, slik at hun har større handlingsrom og bredere støtte foran de krevende forhandlingene med EU om brexit.

Men en annen årsak til at hun ønsker valg nå, er trolig å være mindre presset i innspurten av forhandlingene med EU, mener analytikere. Brexit må forhandles ferdig innen våren 2019, og dersom valget skulle holdes til planlagt tid i 2020, ville regjeringen være i en sårbar posisjon overfor EU med et valg like rundt hjørnet, påpeker BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Solid for May

De konservative har allerede rent flertall etter valget i 2015, men May har målinger som gir henne godt håp om å øke antallet seter i Underhuset ytterligere.

På de fleste målinger ligger De konservative rundt 18-20 prosentpoeng foran Labour, og en måling fra mandag gir toryene 44 prosent, Labour 23 prosent og Liberaldemokratene 12 prosent.

Ikke siden Tony Blairs første periode som statsminister har et sittende regjeringsparti hatt en så solid posisjon like før et valg.

Lederstrid

Dette får varselklokkene til å kime hos nervøse Labour-politikere. En rekke av parlamentsmedlemmene risikerer å miste plassene sine i juni. Labour gjorde et dårlig valg i 2015, og partileder Jeremy Corbyn har helt siden han ble valgt samme år møtt enorm motstand i egne rekker. Han ble valgt med et soleklart flertall på grasrota, der også personer utenfor Labour-kjernen kunne delta i partiledervalget, men blant de nærmeste partikollegene i parlamentet har motstanden vært stor hos en betydelig gruppe.

Dråpen som fikk begeret til å renne over for mange av dem var folkeavstemningen om EU i fjor sommer. De fleste Labour-politikere var imot brexit, men Jeremy Corbyn, som tidligere har vært en uttalt EU-skeptiker, framsto som lunken i argumentasjonen for å bli i EU. Da brexit-resultatet var et faktum førte det til opprør i parlamentsgruppen, og Jeremy Corbyn ble utfordret som partileder. Men Corbyn vant igjen klart i fjor høst på grunn av bred støtte blant mange av dem som stemte på grasrota.

To av Labour-representantene, Tom Blenkinsop og Alan Johnson, har allerede nå sagt at de trekker seg foran valget.

Test i mai

Corbyn har likevel vært på offensiven i det siste med en rekke forslag, som blant annet minstelønn på ti pund per time og gratis skolemat.

Valget vil likevel være preget av brexit, som det meste handler om i britisk politikk om dagen. Det er et problem for Labour, som er blitt oppfattet som uklar i saken.

Labour har allerede mistet svært mange velgere i Skottland til Det skotske nasjonalistpartiet, som er klart imot brexit, og som vil holde en ny skotsk folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia.

I England risikerer Labour også å miste velgere til Liberaldemokratene, som er sterkt imot brexit, og som har økt sin oppslutning blant skuffede EU-tilhengere som frykter brexit.

Men bildet er ikke helsvart for Labour. Også Labour kan dra nytte av engstelige remain-tilhengere som frykter Mays såkalte «hard brexit», som også innebærer å gå ut av det indre markedet. I februar vant Labour et suppleringsvalg i Stoke-on-Trent over kandidaten fra anti-EU-partiet UKIP, som blant annet går etter arbeiderklassevelgere.

Den første testen kommer allerede 4. mai, da det holdes lokalvalg flere steder i landet.

Delt i pressen

I britisk presse er responsen delt på Mays kunngjøring om et nytt valg.

– La oss være helt tydelige. Storbritannia trenger ikke, og folket krever ikke, dette valget, skriver The Guardian på lederplass.

– Nå vil en parlamentsperiode som skulle vart i fem år bare vare i to, ene og alene fordi May mener dette er et godt tidspunkt for å knuse Jeremy Corbyns Labour, skriver The Guardian.

Anti-EU-avisen Daily Mail skriver på forsiden at May nå skal «knuse sabotørene», med sikte på politikerne som vil hindre brexit – blant annet i Overhuset, som stemte mot iverksettelsen av brexit.

Mer fra Dagsavisen