Riksrettshøringen: Hun var sjokkert over Trumps allierte

Tidligere Russland-rådgiver i Det hvite hus, Fiona Hill, vitner i dag.

Saken oppdateres

Blant vitnene som skal forklare seg i Representantenes hus, er tidligere Russland-rådgiver i Det hvite hus, Fiona Hill.

I en lukket høring har Hill tidligere forklart hvordan hennes sjef, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, avbrøt et møte med ukrainere som var på et besøk i Det hvite hus da EU-ambassadør Gordon Sondland begynte å spørre dem om «etterforskninger», skriver NTB.

Les også: Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg

Video fra Washington Post

I en tidligere høring, bak lukkede dører fortalte Fiona Hill at hun var sjokkert over hvordan Donald Trumps allierte i og utenfor administrasjonen opererte helt på siden av det offiselle USA og skapte en egen virkelighet omkring Russland og Ukraina, skriver New York Times.

– Jeg har tjent under tre administasjoner, sa Hill under høringen og påpekte at hun ikke har noen partitilhørighet.

Hill ble amerikaner i 2002 og er født i England.

– Jeg er her som et faktavitne og skal fortelle om det jeg så, sa hun videre.

– Partipolitikk drev fram et narativ fra republikanerne om Ukraina som ikke er riktig, sa hun og pekte på at de og Donald Trump bragte til torgs russisk propaganda som at Ukraina var de som blandet seg inn i det amerikanske vaglet i 2016, og ikke Russland.

Både Fiona Hill og David Holmes omtalte torsdag rollen som Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani,  angivelig har hatt.

Holmes fortalte at Giuliani kom med flere uttalelser som viste at han jobbet for at Ukraina måtte igangsette etterforskninger, blant annet av Biden-familien. Joe Biden kan bli Trumps motstander i presidentvalget i USA neste år, skriver NTB.

Fiona Hill kuhnne fortlle at Giuliani presset på med saker som «kunne hjemsøke oss på et senere tidspunkt».

– Og jeg føler det er der vi er i dag, la hun til. 

Holmes fortalte om en telefonsamtale mellom Sondland og Trump som han også har beskrevet tidligere. Diplomaten overhørte angivelig Trump spørre om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville få i gang «etterforskningen».

Sondland svarte at Zelenskyj ville gjøre alt Trump ba om, ifølge Holmes.

Les også: Kongressen skal granske om Donald Trump løy under ed

Sentralt i høringen er en telefonsamtale mellom EU-ambassadør Gordon Sondland og Donald Trump.

På denne skal Trump ha spurt om hvordan det går med Biden-etterforskningenen og om Ukraina er i gang med denne.

Denne samtalen overhørte David Holmes under en lunsj med Sondland. Han er altså den andre som vitner torsdag. David Holmes er politisk rådgiver ved den amerikanske ambassaden i Kiev.

Holmes har i en lukket høring tidligere forklart at han under en lunsj med EU-ambassadør Gordon Sondland i sommer hørte USAs president Donald Trump i en telefonsamtale spørre ambassadøren om etterforskningen han ønsket fra Ukrainas president, skriver NTB.

Under høringen forklarer Holmes at samtalen var veldig høy og at Sondland holdt telefonen langt unna øret sitt, så også Holmes kunne høre hva Trump sa.

Ifølge Holmes svarte Sondland: «Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil gjøre alt du ber ham om».

Trump på sin side avviser at det er umulig å overhøre en telefonsamtale slik. «Jeg har aldri klart det. Jeg har forsøkt», skriver han på Twitter mens høringen pågår.

«Min hørsel og har alltid vært fantastisk (great)», skriver han videre.